– Ska man raljera är det lite som McDonald's och Burger King, säger Patrik Andersson, kommissarie vid polisens regionala underrättelseenhet i region Syd.
Hells Angels och Bandidos har fullvärdiga avdelningar på totalt 13 orter i Sverige, från Luleå i norr till Malmö i söder. De är alla uppbyggda på liknande sätt.
I toppen sitter en president.
Under sig har denne en vicepresident.
Därutöver finns flera betydande roller, bland annat den som går under benämningen "sergeant at arms". Den personen har en nyckelroll inom Hells Angels och Bandidos genom att ansvara för att säkerheten och att de uppsatta reglerna följs. Det är den rollen som Mehdi Seyyed, som grundade Göteborgs första Bandidosavdelning, enligt polisen haft för Bandidos i Europa sedan ett par år tillbaka.
LÄS MER: Bandidosbossen om våldet och samvetet
– Har man blivit utsedd till det på Europanivå, då är det högt, sa kommissarien och mc-experten Lars Öjelind efter att Seyyed blivit utsedd till det.
Medlemmar kan straffas
Polisens nationella avdelning (NOA) skriver i sin rapport om Bandidos att det är respektive avdelnings "sergeant at arms" som bestraffar den som bryter mot lagarna."Polisen har noterat att 'sergeant at arms från olika avdelningar varit nyckelpersoner vid konflikter mot andra grupperingar. De organiserar den egna grupperingen samt är på plats i konfliktzoner", förklarar NOA.
Medlemmarna som sitter i nyckelpositioner går under benämningen "officerare".
– Det är hierarkiskt i den meningen att de är utpekade som "officerare". Sedan har man ett veckomöte, vad gäller Hells Angels ligger det oftast på onsdagar. Där lyfter man vissa av frågorna där man behöver ha ett avgörande, säger Patrik Andersson, kommissarie vid polisens regionala underrättelseenhet i region Syd.
Hells Angels är hårda
Det är i Hells Angels som regelverket är som hårdast och de ledande HA-männen i Sverige har även framstående positioner även utanför landets gränser, enligt Patrik Andersson.LÄS MER: Bandidosbossen Mehdi Seyyeds nya makt
– De håller strikt på sin hierarki och vissa individer har stort inflytande nationellt. Det finns ett par som väger ganska tungt. Vi tror också att de ingår i den europeiska delen, där man har det ungefär som i EU, säger han.
Där folk från olika länder är med och bestämmer?
– Ja, precis.
Hur är det inom Bandidos?
– De har plankat Hells Angels och försökt göra samma sak som dem, att rekrytera ur sina undergrupper. Men man har väl alltför tydligt sett att de här undergrupperna inte riktigt håller måttet. Hells Angels har varit striktast i sin rekrytering, de håller benhårt på reglerna och sparkar ut dem som avviker. I Bandidos har man lite fler chanser.
I kartläggningen av Hells Angels, som publicerades för några år sedan, beskriver Rikskriminalpolisen – föregångaren till NOA – att mc-klubben i grund och botten styrs av ett antal grundlagar som har sitt ursprung från när Hells Angels bildades.
Etablerades i Skåne
Det finns också speciella lagar inom Europa och inom Sverige, men de lokala avdelningarna har ändå möjlighet att styra över sin egen verksamhet.– Varje klubb i sig är oberoende, men oftast brukar man prata om "mother chapter". Det är den första etablerade avdelningen. I Sverige är det Hells Angels i Malmö respektive Bandidos i Helsingborg. Där har man per definition haft mer inflytande, säger Patrik Andersson.
– Sedan har det jämnat ut sig med åren. Nu är kanske Hells Angels-avdelningen i Göteborg och Helsingborg ganska starka.
Jämförs med McDonald's
Patrik Andersson beskriver Hells Angels och Bandidos som stora företag.Han jämför med mindre franchisetagare som är en del av en större, global kedja.
– Lagarna är stiftade i USA och ska man raljera är det lite som McDonald's och Burger King. De får betala för att använda märket. Även om klubbarna varit med länge betalar de fortfarande till moderklubbarna i USA, säger Patrik Andersson.
Följer man inte reglerna kan man uteslutas ur mc-klubbarna.
http://www.expressen.se/gt/polisen-hells-angels-ar-som-mcdonalds/
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar