söndag 4 december 2016

I en ny bok avslöjar "jetset-rockeren" Brian Sandberg, 50, nya detaljer om hur han slängdes ut ur Bandidos och hamnade i "bad standing".

Det er vigtigt at skrive om de mindre pæne dele af samfundet for at kunne forstå dem, siger Jakob Kvist fra Peoples Press, der står bag ny Sandberg-bog, der udkommer i dag

Bogen 'Exit Sandberg', der udkommer i dag, er ikke Gucci-rockeren Brians Sandbergs bog, men en journalistisk bog om Brian Sandberg. Og det er en vigtig sondring i forhold, om bogen er en glorificering af ham og den brutale og kriminelle verden, han har været en del af gennem mange år.
Det siger Jakob Kvist, kreativ direktør i Peoples Press, der udgiver bogen, der blandt andet afslører detaljer om, hvordan Brian Sandberg blev kylet ud af Bandidos i foråret 2015 og endte i bad standing.

- Det er vigtigt, så man undgår heltedyrkelse og halve sandheder. Vi har sat en dygtig og modig journalist på sagen. Det er jo et svært miljø at arbejde i, men man kan efterprøve en masse påstande hos politiet, retsbøger og den slags ting. Og hvis billedet er ufuldstændigt, og det vil det tit være, så gør Søren opmærksom på det i bogen, siger han og fortsætter:
- Derfor står der jo også ting om Brian Sandberg i bogen, som ikke er spor forherligende. Han siger eksempelvis selv, at han ikke er kriminel mere, og så skriver Søren Baastrup umiddelbart efter, at det tror han ikke på

- Hvorfor vælger I at udgive bøger om det her miljø?
- Vi udgiver dem, fordi det er interessant, og der er et publikum, der gerne vil læse om dem. Og fordi det er vigtigt også at forstå, hvad der foregår i de mindre pæne dele af samfundet. Det kan ikke nytte noget, at vi kun laver bøger om pæne mennesker for pæne mennesker. Vi er også nødt til at rette søgelyset mod alle de andre steder i samfundet, og det er der en åbenlys interesse for.


- Tænker I over risikoen for at glorificere det her miljø?
- Vi har lavet temmelig mange bøger om det her miljø, blandt andet også Guldfuglen og Kronvidnet. Vi tænker meget over det, men jeg synes ikke, vi gør det. Jeg mener ikke, at det miljø fremstår særligt fedt at være i. Det er ikke særligt glorificeret. Det er faktisk en blanding af ubehageligt og kedeligt og skræmmende.

- Kan du forstå, hvis nogen mener, at I laver underholdning af nogle meget brutale miljøer?
- Det synes jeg jo så ikke, vi gør. Man kan jo beskylde enhver fortælling for at være underholdende. En bog om Anden Verdenskrig kan også være ’underholdende’ at læse i en eller anden forstand. Man bestræber sig altid på, at en fortælling er spændende og har et flow, og at du bladrer videre. Det at have et ubehageligt emne, hvor der er ofre, skal ikke afholde en fra at fortælle, men det skal afholde en fra at glorificere gerningsmændene. Og det synes jeg heller ikke, vi gør. Jeg synes, vi gør det
modsatte. Vi kaster temmelig meget lys på, hvem de gerningsmænd egentlig er, og hvordan de egentlig lever.
http://ekstrabladet.dk/112/forlagsdirektoer-sandberg-er-ikke-en-helt/6431323Sex-chatten på Facebook kostade honom medlemskapet i mc-gänget Bandidos.
I en ny bok avslöjar "jetset-rockeren" Brian Sandberg, 50, nya detaljer om hur han slängdes ut ur Bandidos och hamnade i "bad standing".
– Jag har rört mig i den här miljön i 20 år, det är självklart trist att inte kunna hälsa på folk jag känner, säger han till Ekstrabladet.

50-årige Brian Sandberg har under flera år varit en av Danmarks mest ökända gängmän. Först som medlem i Hells Anges, sedan i ärkerivalerna Bandidos.
Men han har också lyckats bli utslängd ur båda gängen, den senaste uteslutningen inträffade våren 2015 efter att han varit inblandad i en sex-chatt med exfrun till en annan medlem i Bandidos.

 

Lämnades i "bad standing"

En av de stenhårda uppförandekoderna i mc-gäng, bland annat hos både Hells Angels och Bandidos, slår fast att relationer med ex till andra medlemmar är strängt förbjudet. När Brian Sandbergs eskapader på Facebook avslöjades reagerade klubben med att slänga ut honom.

Han tvingades lämna i så kallad "bad standing" vilket innebär att man blir mer eller mindre laglös.
Brian Sandberg, som bland annat kallats för "Gucci-rockeren" för sin pråliga klädstil och intresse för dyra solglasögon, var långt ifrån omtyckt av alla medlemmar i Bandidos.

I den nya boken, "Exit Sandberg" som är skriven av Søren Baastrup, kommer uppgifter om hur andra medlemmar var skeptiska till att Sandberg ens skulle tas upp som medlem.
"Hans image som fåfäng storstadsrocker som hellre ville vara på Facebook", irriterade dem, skriver Baastrup enligt Ekstrabladet som har läst boken.

 

Förstod att det var kört

Men Sandberg sågs som en viktig rekrytering. Enligt boken tyckte Bandidos Euoropa-president Michael "kokken" Rosenvold att Brian Sandberg kunde hjälpa till att jämna ut balansen mellan Bandidos och Hells Angels eftersom de sistnämnda, i strid med gällande hederskodex, rekryterat flera tidigare Bandidos-män, och Brian Sandberg valdes in som medlem.
Sexchatten förändrade dock allt.

I boken "Exit Sandberg" beskrivs hur Sandberg kallades upp till Europa-presidenten för ett samtal. Under mötet fick han se utdrag ur chatten och förstod att det var kört.
Efter att ha konfronterats med bevisen fick Brian Sandberg, enligt boken, besked om att han var suspenderad och ombads att åka hem, hämta sina klubbmärken och sedan komma tillbaka till klubbhuset.

Men under färden till bostaden tillsammans med en annan Bandidosman kom ett samtal från ledningen. Brian Sandberg var ute i "bad standing".

"Vänskap bättre än medlemskap"

I den nya boken berättar "jetset-rockeren" Sandberg hur han upplevde att allt stod still och hur han kände kallsvetten tränga fram i händerna medan han kramade ratten.

Tillbaka i klubbhuset skulle Brian Sandberg misshandlas av medlemmen vars exfru han sexchattat med, men i stället för att köra dit tog han in på hotell.

I en färsk intervju med Ekstrabladet berättar Brian Sandberg själv om tiden efter uteslutningen. Enligt honom har inte utsatts för några våldsamheter till följd av att han står i bad standing.


 

Brian Sandberg

Hög ledare i HA
I samband med att Brian Sandberg avtjänade ett sjuårigt fängelsestraff för inblandning i en knarkhärva blev han 1991 medlem i Hells Angels i Danmark.
Han blev snabbt en av de högsta ledarna i klubben.

Tvingades lämna HA
1998 tvingades han lämna Hells Angels efter brott mot klubbens egna interna regler. Bland annat ska han ha lurat av en provmedlem pengar.

Blev livvakt
Efter utsparkningen for han utomlands och var bland annat livvakt åt Stein Bagger.
Bytte till Bandidos

Brian Sandberg togs till nåder av Hells Angels och blev åter medlem men lämnade klubben återigen i slutet av 2012 för att i stället gå till Bandidos.
Han har tidigare även varit omskriven kring rykten om att han skulle gå med i det holländska mc-gänget Satudarah, uppgifterna tog fart när han fångades på bild tillsammans med Satudarah-ledaren Nadim Khan.

Men enligt intervjun med Ekstrabladet finns det inga sådana planer i nuläget.
– Nej, vänskap är bättre än medlemskap, säger han till tidningens reporter Sune Fisher.

 

Ny karriär

Efter den senaste uteslutningen från Bandidos förra våren meddelade Brian Sandberg i somras att han tröttnat på det hårda livet i gängmiljön och att han skaffat sig en ny karriär, som renhållningsarbetare i hemstaden Slagelse.

 – När man blir omhändertagen och ompysslad ska man själv ge tillbaka. Det har bara tagit lång tid för mig att inse det, sade han då till tidningen BT.

Men tiden bland sopkärlen blev kort. I september i år avslöjade han sitt nya mål, att bli professionell pokerspelare. Detta efter att ha kammat hem motsvarande 150 000 svenska kronor i en online-tävling.
http://www.expressen.se/kvallsposten/sexchatten-fick-sandberg-utslangd-fran-bandidos/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar