onsdag 7 december 2016

Medlemmar i Bandidos supporterklubb misstänks för att ha kidnappat mannen i 25-årsåldern och fört honom till ett hus på landet.

Betalade han inte den påhittade skulden skulle han inte komma därifrån, enligt åklagaren. Mannen tvingades ringa sin familj och vänner för att få ihop pengarna: "Mamma fattar du inte de har en pistol riktad mot mig. De hotar att klippa av mig fingrarna och skicka till er", ska mannen ha vädjat i ett samtal.

Kvinnan larmade polisen efter ett samtal med sin son. Hon trodde att sonen hade kidnappats. För polisen berättade hon att sonen bett henne ta ut pengar - 20 000 kronor.
Hon reagerade på att sonen lät stressad och som att han hade panik: "Mamma fattar du inte de har en pistol riktad mot mig. De hotar att klippa av mig fingrarna och skicka till er", ska han ha sagt i samtalet.
LÄS MER: Så lyckades polisen stoppa Bandidos etablering

Fick samtal från Romanos

Men allt började några dagar tidigare, den 20 september i år. Offret ska då ha varit hemma hos en vän när sex-sju personer kom in i lägenheten. De ska ha sagt att mannen hotat någon i Bandidos namn och för det ska han ha fått pengar insatta på sitt konto. Nu krävde besökarna att mannen skulle ge dem pengarna - 100 000 kronor.

Mannen fick tre dagar på sig, det vill säga till den 23 september, enligt förhör med offret.
De tre dagarna gick, sedan bestämde de träff med offret. Men mannen kom utan pengar till mötet. Då beordrades han att följa med i bilen. Männen tog då ifrån offret hans mobiltelefon, hans id-kort och bankkort. Under resan fick mannen prata med en av medlemmarna i Romanos mc. En man i 40-årsåldern.
I förundersökningen finns en rapport om Bandidos där det framgår att Romanos är en supporterklubb till den kriminella mc-klubben: "Romanos lyder under Bandidos mc", skriver de bland annat.
Mannen i 40-årsåldern ska ha sagt att offret var tvungen att komma till hans hem.
LÄS MER: Bandidos nya avancemang i Västsverige

Dödshotades

Efter en stund var de framme vid huset som ligger på landet utanför en stad i Skaraborg. I huset ska flera personer ha befunnit sig. De ska, enligt misstankarna, ha hotat offret med en elpistol och ett pistolliknande föremål. De ska också ha hotat med att skära av hans fingrar om han inte betalade. Samtidigt ska en av kidnapparna ha viftat med en kniv.
Och om han inte ordnade 20 000 kronor direkt, genom kontakter, skulle han inte komma därifrån. Enligt misstankarna ska de också ha dödshotat honom.
Den kidnappade mannen ringde flera personer i sin närhet utan att få fram pengarna.
Offret hittade då på att han skulle råna folk på pengar och ge pengarna till sina kidnappare - något kidnapparna gick med på.
Efter nio timmar togs mannen med från huset. Tillsammans med sina kidnappare åkte de hem till en kompis till offret där de ska ha plockat på sig en tv, dator och ett playstation - som pant tills mannen betalat sin skuld.
Sedan blev han avsläppt.
LÄS MER: Nederländerna: Totalförbjud Bandidos

Lämnade pengar till kidnapparna

Under de kommande dagarna träffade offret sina kidnappare flera gånger för att lämna över pengar till dem. Det rörde sig om både kontanter och pengar som swishades över.
Men när pengarna börjar ta slut vågade han inte gå till mötet av rädsla att de skulle ta honom igen. Det sista mötet fick mannens flickvän åka till själv. Efter det hade han gett dem totalt 63 000 kronor, enligt åklagaren.
Sedan flydde paret till hemlig ort.
Då ska kidnapparna ha gett sig på offrets mamma och hennes sambo. Enligt misstankarna ska en kvinna i 40-årsåldern ha åkt hem till dem och sagt att de kan komma att få besök och att otrevligheter kan inträffa om de inte talar om var offret fanns.
LÄS MER: Bandidos nya metod för att tjäna pengar

Kände till Bandidoskopplingen

På måndag startar rättegången. Tre personer står åtalats för kidnappningen. Mannen som pekas ut som president och en man i 20-årsåldern åtalas för människorov, rån och grov stöld. Tillsammans med en kvinna i 45-årsåldern åtalas de också för utpressning. Kvinnan åtalas också för medhjälp till olaga frihetsberövande samt olaga hot för att ha hotat offrets mamma och hennes sambo.
Åklagaren skriver i stämningsansökan att hoten mot offret bestått i att han var i "numerärt underläge, berövats möjligheten att påkalla hjälp genom att fråntas sin mobil och sina konto- och id-kort". Åklagaren skriver också att "den hotfulla situationen har påtagligt förstärkts genom att han bibringats information om att de inblandade är medlemmar av sammanslutningen Romano".
I åtalet står det att fler personer ska ha varit inblandade i kidnappningen men det är endast dessa som åtalas.
LÄS MER: Polisen: Det betyder märkena på Bandidosvästarna

Nekar till brott

De åtalade förnekar brott. Enligt deras version påstår de att offret köpt en halskedja av en av dem. Halskedjan ska ha kostat mellan 60 000 och 65 000 kronor - pengar som mannen inte betalade. De påstår att de bara har "uppmanat" mannen att betala sin skuld.
– Jag blir väldigt förvånad att ni säger att jag kidnappat honom, säger mannen i 40-årsåldern i förhör.
– Han var där av egen fri vilja, jag frågade honom flera gånger om han ville åka hem men han ville vara kvar och göra upp sin affär, fortsätter mannen.
Mannen i 20-årsåldern säger att det inte var "frågan om något hot som gjorde att han följde med. Man erbjöd honom mat". Enligt hans version ska han inte ha tvingat in mannen i bilen, han ska inte ha rört honom: "om man frågar om han vill ha kaffe och mat. Det finns folk som kan intyga det", säger han i förhör.
Kvinnan påstår också att hon inte förstår varför hon åtalas.
– Jag vet inte varför jag är misstänkt för utpressning, jag lagade ju bara mat, säger hon.
GP har sökt de åtalades advokater samt åklagaren.
https://www.gp.se/nyheter/v%C3%A4stsverige/kidnappade-mannen-de-har-en-pistol-riktad-mot-mig-1.4001687 

LÄS MER: Pyramidspelet inom mc-gängen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar