måndag 3 september 2012

Alliansen behöver enad front mot svartspriten

Att blunda för den illegala handeln med alkohol hotar ytterst trovärdigheten i den svenska alkoholpolitiken och Systembolagets legitimitet undergrävs. Därför inleder vi samtal med övriga Allianspartier om en ny alkoholpolitik, skriver bland andra Per Åsling (C).

Den illegala handeln med alkohol är ett stort samhällsproblem som kräver åtgärder. Därför kommer vi som representerar Centerpartiet inom kort ta initiativ till samtal med övriga Allianspartier kring alkoholsmugglingen och hur regeringen ska utveckla sin alkoholpolitik utifrån dagens omvärldsförhållanden och spelregler.

Många tecken talar för att omfattningen på den illegala införseln och vidareförsäljningen av alkohol har ökat kraftigt under senare år. Mellan 2008 och 2011 ökade beslagen av sprit med 65 procent. Därtill kommer de omhändertaganden av obeskattad alkohol som har ökat drastiskt under de senaste fyra åren. Under årets första sex månader har Tullverket beslagtagit drygt 250 000 liter alkohol, en ökning med 20 procent jämfört med motsvarande period för två år sedan. I Västra Götaland har beslagen ökat med enorma 1 000 procent. Enligt Tullverket upplever man att det nu kommer en strid ström av smugglad alkohol in i landet.

Per Åsling (C)
ledamot riksdagens finansutskott
Karin Nilsson (C)
ledamot riksdagens skatteutskott
Johan Linander (C)
ledamot riksdagens justitieutskott

http://www.gp.se/nyheter/debatt/1.1051543-alliansen-behover-enad-front-mot-svartspriten

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar