torsdag 27 september 2012

Polisen följer danskt gängvåld

Kriget mellan mc-gängen rasar i Tyskland och fruktas kunna blossa upp på nytt i Danmark. I Sverige är gängläget mer komplicerat – och risken för krig mindre.

Sedan ett år växer fiendskapen mellan Hells Angels och Bandidos i Tyskland. Maktkampen har lett till både mord och mordförsök.

Tidigare i sommar greps en Bandidosman från Malmö i Rostock. Han hade sprängmedel med sig och var på väg till Berlin.

Den tydligt polariserade konflikten påminner om hur det var förr i Sverige och Danmark.

–  Här har freden mellan Hells Angels och Bandidos hållit sedan 1997, istället har deras supportergäng slagits mot varandra, säger Svend Foldager, utredningschef vid kriminalpolisen i Köpenhamn, till Sydsvenskan.

– De har krigat genom ombud. Hells Angels vänner i AK81 eller vissa av "gadebanden" [förortsgäng/lösare nätverk] har skött våldet. Vi vill inte att det ska eskalera nu.

Så när en förarlös lastbil i förra veckan kraschade in i Bandidos lokal på Amager i Köpenhamn i en regelrätt attack på ett av de stora mc-gängen visade den danska polisen musklerna. Med stöd av speciallagen mot kriminella gäng greps etthundra personer över hela Själland – en insats som saknar motstycke i Sverige.

Det vore som att gripa hälften av de yrkeskriminella i Malmö vid ett och samma tillfälle. Eller mer än hälften av alla fullvärdiga medlemmar i Hells Angels i Sverige.
– Vi växlade om från vår tidigare mer bevakande taktik, eftersom vi såg tecken på att konflikten snabbt kunde bli våldsam, säger Svend Foldager.

–  Vi gick in kraftigt och omedelbart. Det är vårt sätt att kommunicera: håll er lugna, gör ingenting, vi accepterar det inte. Punkt.

Flera våldsamma händelser har följt: två Hells Angels-män skadades den gångna helgen och på tisdagen knivmördades en anhörig till en av Bandidos ledande medlemmar i Danmark. Ingen är gripen i något av fallen.

Danska polisens extrainsats ligger kvar på en hög nivå den närmaste tiden – en ökad bemanning ute på gatorna, vid klubbhusen och med extra resurser på utredningen av de senaste händelserna.

Lastbilsattentatet lär knappast lösas, enligt Svend Foldager – i den här miljön snackar man inte med polisen.

– Men vi kan samla mycket underrättelser som vi annars inte hade fått in, säger han.

All sådan information utväxlas mellan länderna. Svensk polis "följer noga" utvecklingen både i Danmark och Tyskland.

–  Vi ligger dikt an med danskarna och har möten med deras specialavdelning minst en gång i månaden, säger Stefan Sintéus, chef för Länskriminalen i Skåne.

Skånepolisen har "vidtagit vissa åtgärder" – ökad övervakning av gänglokaler – till exempel hos Bandidos i Kvarnby och Hells Angels i Åkarp.

– Än så länge har vi inte de farhågor man har i Köpenhamn, men det kan växla om snabbt. Om de ber varandra om hjälp över gränsen, säger Stefan Sintéus.

Lars Öjelind är expert på kriminella gäng vid Rikskriminalpolisen och pekar på att de två äldsta gängen i Sverige sysslat med annat än att bekriga varandra.

– De har varit upptagna med att ägna sig åt Outlaws, och där har vårt huvudfokus legat, säger han.
Enkelt uttryckt: Hells Angels har velat slå ut Outlaws, Bandidos har försökt suga upp Outlawsmedlemmarna. Två mord i södra Sverige kopplas till den konflikten, men även flera sammanstötningar i övriga landet.
http://www.sydsvenskan.se/Pages/ArticlePage.aspx?id=660343&epslanguage=sv

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar