måndag 24 september 2012

Sveriges maffiakarta ritas om


Sverige är just nu drabbat av ovanligt många skottlossningar. En av orsakerna är att maffiakartan ritas om när nya gäng sprider sig utanför storstadsregionerna – som i Norrköping och Eskilstuna. Sju av tio av polisens särskilda aktionsgruppers pågående insatser riktas mot landsortsmaffian.

Östergötland har antalet etablerade kriminella nätverk ökat från ett par år 2010 till upp till åtta i dag, enligt polisen. För fem år sedan då ett samverkansavtal mot maffian skrevs under talades det enbart om mc-gäng. Av dem finns bara ett kvar. I stället har nyare typer av nätverk börjat intressera sig mer för städer som Norrköping, Linköping och Motala.

– När man tittar tillbaka så känns det som om det var ganska enkelt förr. Västgängen var väldigt tydliga, säger Robert Kalmendal, chef för narkotika- och underrättelseenheten på Östgötapolisen.

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/sveriges-maffiakarta-ritas-om_7523498.svd


Enligt tidningens kartläggning är sju av tio insatser riktade mot orter utanför storstäderna och gängkriminaliteten ökar bland annat i Jönköpings län och mer vapen är i omlopp.
Totalt finns ett 30-tal medlemmar i supportergrupper till internationella kriminella gäng i länet enligt polisens bedömning.

- Jag känner en viss oro. De våldsammare händelserna skulle mycket väl kunna inträffa i Jönköping i en nära framtid, säger Mikael Terplan på polisens kriminalunderrättelsetjänst till tidningen.
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=91&artikel=5281726

Gängkriminaliteten ökar i Sverige. Men Jönköpings län är inte lika hårt drabbat som grannlänen. Det säger Mikael Terplan vid polisens kriminalunderrättelsetjänst. 
http://www.jnytt.se/nyhet/49859/maffiakartan-ritas-om---jonkoping-ar-skonat

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar