onsdag 12 september 2012

Allt fler intagna försöker ta sitt liv

Allt fler intagna på häkten och anstalter försöker ta sitt liv. Fram till augusti iår gjorde kriminalvårdens personal drygt 180 ingripanden för att stoppa intagna som försöker begå självmord, vilket är betydligt fler än hela förra året.

Bland de som försöker begå självmord finns många asylsökande som sitter i häktet i väntan på utvisning säger Christer Isaksson säkerhetschef vid kriminalvården.
– Det är antingen sådana som antingen suttit i fängelse och redan verkställt sina straff men väntar på att utvisas till sitt hemland, eller så är det personer som inte har begått några brott alls men som ändå ska utvisas till sitt hemland, säger Christer Isaksson.

Under de senaste åren har antalet självmordsförsök ökat markant på landets häkten och anstalter. En orsak till ökningen enligt Christer Issaksson är att de har blivit bättre på att föra statistik men en annan orsak till det är att allt fler desperata människor sitter i häkten och på anstalter.
Den vanligaste gruppen som försöker begå självmord är de som blivit dömda för sexuella brott mot barn säger Christer Isaksson.

Men en ny grupp som har tillkommit på senare tid och har blivit allt större är asylsökanden som sitter i förvar i väntan på utvisning. Många av de är rädda för vad som ska hända de om de bli utvisade och i desperation försöker ta sitt liv.
Christer Isaksson menar att det är fel både mot de asylsökanden och mot häktespersonalen att placera asylsökanden i häkten.
– Vi känner att det inte riktigt är vårt jobb. Det känns inte riktigt fair eller schysst att behandla de som kriminella eftersom de inte gjort något brott. Det är bara förtvivlade människor och vår personal känner ofta särskilt för de och det är klart det känns som en extra påfrestning då, säger Christer Isaksson.
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=160&artikel=5265267

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar