söndag 2 september 2012

Kriminella tjänar miljoner på fejkade fakturor

Tungt kriminella i Malmös undre värld kan tjäna mångmiljonbelopp de närmaste dagarna. Polisen har indikationer på att fejkade fakturor för mellan 30 och 40 miljoner kronor förfaller till betalning.

— Uppemot 85 procent av blufföretagen bakom det här kopplar till Malmö på olika sätt, säger Stefan Larsson vid bedrägeriavdelningen i Malmö. De förpestar livet för småföretagare över hela Sverige.
Polisen sänder nu en brett riktad uppmaning till företagare i hela landet att se över de fakturor som förfaller till betalning nu i månadsskiftet.

— Vi har operativa underrättelser om att en mängd fejkade fakturor har skickats ut, säger Stefan Larsson.

I kölvattnet av moderata justitieministern Beatrice Asks uppmaning till rättsväsendet att komma åt de omfattande fakturabedrägerierna har polisen gjort en stor kartläggning av bakomliggande företag.

Det rör sig alltså om fakturabluffare med en till synes laglig fasad, ett registrerat aktiebolag - som exempelvis Företagslansering AB, där fängelsestraff dömdes ut i en unik dom tidigare i år. Företaget sålde sina tjänster under namnen Hittaföretagen.com och Hittaföretagen.se. Företagslansering AB drog ensamt in 20 miljoner kronor under 2011 och tömdes på nästan varenda krona.

Blufföretagen har regelrätt anställda - i flera fall tidigare gängkriminella, från bland annat avsomnade gänget Black Cobra.

De anställda ringer runt till olika företag och säljer in marknadsföringstjänster, samt spelar in samtalet. Och skickar sedan faktura, trots att den uppringda kunden inte anser sig ha köpt något alls.
— Det är ofta småpengar, mellan 5 000 och 8000 kronor är typiskt, säger Stefan Larsson.

Sen börjar operation övertalning - säljarna ringer och trycker på småföretagaren att betala skulden, hotar med kronofogden och rättsliga åtgärder. I ett färskt fall har ett blufföretag gått till domstol efter tre års försök att driva in 8 000 kronor.
— Vi har dokumenterade fall där de drabbade hamnat på sjukhus av pressen, säger Stefan Larsson. Och flera betalar bara för att slippa nya samtal.
http://www.sydsvenskan.se/Pages/ArticlePage.aspx?id=651405&epslanguage=sv

1 kommentar: