måndag 21 maj 2012

Rättvisa kräver mod

I november 2007 utsattes ett bostadshus i Trollhättan för ett bombattentat. Det var hemmet till åklagaren Barbro Jönsson, och det var bara ren tur att hon inte var hemma.

Attentatet var kopplat till en förundersökning gällande mordförsök och tre personer från Brödraskapet Wolfpack. Men Barbro lät sig inte skrämmas och två veckor senare stod hon i rätten.

Det illustrerar två saker. Dels att rättsväsendet i grund och botten bygger på enskilda människors mod. Dels att hoten mot rättsväsendets företrädare är högst verkliga.

För en tid sedan avslutades en rättegång i Jönköping mot en mordmisstänkt man från Hells Angels. Under förhandlingarna satt ett 20-tal män i mc-västar bänkade som åhörare. Mittemot dem satt rättens ordförande Charlotta Riberdahl.

Ett plötsligt läte, troligen från en fläkt, fick domaren att trycka på överfallslarmet och utrymma salen.
Det är förvisso oklart vad som egentligen hände för dem som inte var där. Och det är oftast bra att göra det säkra före det osäkra. Men det är alltid viktigt med mod inom rättsväsendet.

Det är naivt att tro att en person kan växa upp, studera flera år på universitetet och sedan anställas i rättsväsendet med kravet att var modig – och vips bara bli det.

En fungerande rättstat behöver en kulturell gemenskap som från barnsben fostrar goda medborgare. Som värdesätter såväl vishet och måttfullhet som rättrådighet som tapperhet. För det är inga medfödda egenskaper.
http://www.smp.se/ledare/rattvisa-kraver-mod%283278027%29.gm

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar