Kriminella gäng kommer och går, men de kriminella
individerna brukar bestå. Det säger Rikskriminalpolisens gängexpert Lars
Öjelind om uppgifterna om att det kriminella nätverket Black cobra är
på väg att lägga ned.
– Det är en uppgift som kommer från en del av landet. Vi vet ännu inte hur medlemmar i andra delar av Sverige gör. Jag tror inte att det blir någon oro i den kriminella i den kriminella världen för detta.
Enligt uppgifter till tidningen Sydsvenskan har gänget bestämt sig för att lägga ner i Skåne, men fortsätta ännu ett tag i bland annat Uppsala. Det ska vara av hänsyn till medlemmar som sitter inne och behöver beskydd bland annat.
För tre år sen kom Black cobra hit. 2010 blev en kille skjuten i benet i Uppsala- för att han velat lämna gänget och inte betalat utträdesavgiften på månåga tusen från Black cobra sa han först i förhör, nåt han sen tog tillbaka. I april i år greps en gängmedlem och några andra, misstänkta för att ha upressat en näringsidkare. Men bevisningen räckte inte, de släpptes snabbt och utredningen läggs ner i dagarna.
Men enligt poliser med insyn vi pratat med får det troligen ingen betydelse om gänget lämnar Uppsala. I dag finns bara en känd medlem kvar i stan. På det stora hela taget verkar gänget aldrig ha fått något riktigt fäste i Uppsala.
– Det kan ju vara att det finns en hel del andra grupperingar i Uppsala som är ganska starka och inte accepterar att andra kommer in på scenen, säger Lars Öjelind, rikskrim.
Men polisen har också jobbat riktat mot grupperingen - i minst två större operationer och därutöver punktmarkerat medlemmar. Polistrycket och domar på grov misshandel och amfetaminhandel - fick också Bandidos känna på och uppgifter från flera håll har de avvecklat sin verksamhet här nu.
Outlaws påstår sig finnas här, men de märks inte av enligt chefen för polisens enhet för grova brott.
Hells Angels däremot verkar rulla på. För en tid sen togs hundratals potenstabletter i beslag i deras lokaler i utkanten av Uppsala, som misstänks vara piratkopierade Viagra. Gängkillarna nekade till brott och polisen kunde inte binda pillren till dem och förundersökningen lades ned.
Uppsalaklubben har redan tidigare satts i samband med liknande verksamhet, då var det steroider som såldes på internet, uppger en poliskälla.
Det så kallade fängelsegänget Asir har fortfarande sin ledare skriven i Uppsala, men medlemmarna är spridda och verksamheten verkar mest ske på andra håll i landet.
Mer fokus har det på senare tid varit på Uppsalas mer löst sammansatta kriminella nätverk, som kopplats ihop med knarkhandel och skottlossningar och där vissa dömts för utpressning.
Hur är läget med gängen i Sverige?– De är för många och det är oroligt. En anledning kan vara att det finns för många grupperingar och att de konkurrerar med varandra. Sveriges är inte särskilt stort i det här avseendet, säger Lars Öjelind, rikskriminalpolisen.
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=114&artikel=5117326
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar