tisdag 22 maj 2012

Det kriminella nätverket Black Cobra, med stark närvaro i Östergötland, kan vara på väg att lägga ner sin verksamhet i Sverige. Men polisen i Östergötland förhåller sig skeptisk till uppgifterna.

Polisen i Östergötland, som lagt ner stora resurser på att bekämpa gängkriminaliteten i länet, verkar ha blivit tagen på sängen när det gäller uppgifterna om att Black Cobra kan försvinna. Corren pratade på måndagen med en polis som har god kännedom om den organiserade brottsligheten i Östergötland:
- Jag har inte hört ett ord om det här tidigare, säger han.

Från den högsta polisledningens sida var man fåordig:
- Vi i Östergötland arbetar nu med att bedöma och efterforska dessa uppgifter. I övrigt har vi inga kommentarer att ge, säger Robert Kalmendal, chef för narkotika- och underrättelseenheten vid polisen i Östergötland.
Ronald Malmqvist, chef för kriminalunderrättelsetjänsten i länet, har inte sett några tecken på att Black Cobra är på väg att upplösas.
- Det känns osannolikt. Men självklart måste vi kontrollera det.
Varför är det osannolikt?
- Jag tror inte att alla gängmedlemmar på en gång skulle vilja upphöra med sitt leverne, säger Malmqvist till Corren.
Enligt kriminalunderrättelsetjänstens chef är Black Cobra fortfarande aktiva i Östergötland.
- Det är ett konstant problem för oss i Östergötland. Vi har problem i alla våra tre stora städer med gängkriminalitet. Men jag har ingen uppfattning om de kriminella gängen växer eller krymper.
Corren pratade på måndagen även med en person utanför myndighetssfären som har djupa kunskaper om den lokala gängkriminaliteten.
- Det är mycket möjligt att Black Cobra i Skåne kommer att lägga ner verksamheten. Men Black Cobra i resten av landet är fristående och har andra ledare. De kommer inte att ta av sig tröjorna.
http://www.nt.se/nyheter/artikel.aspx?articleid=7698673

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar