måndag 21 maj 2012

Det kriminella nätverket Black Cobra försvinner. I ett första steg läggs den skånska moderavdelningen ner.

Tröjorna med ormsymbolen samlas in och flera hundra gängkriminella står utan tillhörighet.
Nedläggningen är ett fullt medvetet beslut från Black Cobras högsta ledning, enligt Sydsvenskans källor.

Flera toppmedlemmar har hoppat av den senaste tiden. Bland dem en av männen som tog nätverket till Sverige, och som i hårdlanserade värvningskampanjer delade ut gängfärgerna – tröjor med en anfallande kobra.

Både polisen och Black Cobra själva säger att cirka 200 medlemmar i Skåne nu står utan gängfärger. Men precis som när nätverket etablerades börjar nedmonteringen i söder.

Avdelningarna i städer som Stockholm, Uppsala och Eskilstuna finns kvar ytterligare en tid.
Ett skäl är att de avdelningarna har många medlemmar som sitter på anstalt och avtjänar straff. I fängelset är det, än så länge, en extra trygghet och status att ha ett gäng i ryggen. Det anser man sig inte ha rätt att rycka bort i ett slag.

Polisens allt hårdare tryck är en bidragande orsak till nedläggningen. Insatser som Operation Serum och ABC-projektet där även gänget Asir var måltavla är ett par exempel på när alla rättsvårdande myndigheter i landet samlats mot Black Cobra.


Det är Sydsvenskan som avslöjar att Black Cobra, ursprungligen från Danmark, tänker lägga ner. Enligt tidningens källor ska i ett första steg gängets avdelning i Skåne läggas ned. Avdelningarna i andra delar av landet – som Stockholm, Uppsala och Eskilstuna – ska finnas kvar ytterligare en tid.
Polisens allt hårdare tryck uppges som en bidragande orsak till nedläggningen.
Att det kriminella gänget Black Cobra slopar sitt varumärke med ormen är en framgång för polisen, anser Linda Haddemo.
– Men vi fortsätter vårt arbete mot de kriminella gängen, säger hon till TT.
Lars Öjelind vid Rikskriminalen uppskattar att det handlar om cirka 700 personer som har någon form av tillhörighet till dessa gäng.


1 kommentar:

  1. Svenska småkakor och fikabröd kan äntligen andas ut.

    SvaraRadera