fredag 11 maj 2012

Kriminella symboler skrämmer vittnen - krav på förbud

Det borde gå att förbjuda gängsymboler i domstolar. Det anser åklagaren efter det mycket uppmärksammade fallet om dödsskärningen under en mc-träff på High Chaparral i somras, där flera åhörare bar symboler med anknytning till den kriminella mc-klubben Hells Angels.
Under rättegången om knivmordet på High Chaparral för snart ett år sedan fanns det åhörare både i tingsrätten och hovrätten som bar jackor och västar med symboler för Hells Angels. Och det i sig är tillräckligt för att skrämma vittnen, anser kammaråklagare Carl-Gunnar Fridolfsson.
– Det är ett demokratiskt problem och gör att vittnen känner sig hotade, säger han. Det kan påverka det som vittnen och målsägande säger.
– Det hade varit lämpligt om domstolarna fick det redskapet så att man kunde förbjuda symboler som förknippas med organiserad brottslighet.

I Tyskland beslutade högsta domstolen i april i år att domstolarna ska kunna förbjuda västar med Hells Angels symboler på i rättsalen, enligt nyhetsbyrån Reuters, eftersom det kan skrämma vittnen och inblandade i rättegången. Men något liknande förbud finns alltså inte i Sverige.
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=91&artikel=5103017

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar