söndag 20 maj 2012

Polisen: Maktkampen mellan mc-gängen är över

Maktkampen mellan de kriminella mc-gängen i Blekinge tycks vara över.
Misshandlar, hot, utpressning och två mord finns kvar att utreda för polisen. Men något ­regelrätt krig slapp man ge sig in i.
Efter styrkedemonstrationen i Karlskrona i onsdags har Hells Angels återtagit den fulla kontrollen.
- I praktiken är Outlaws utplånat, säger polis­intendent Jan Hansson som är operativ chef för polisen i Blekinge.
I onsdags skulle klubben manifestera sin ställning i Blekinge vid begravningen av den mördade presidenten.
Språkrör för Outlaws har kraftfullt garanterat att klubben kommit till Blekinge för att stanna och ta kommandot inom de verksamheter som bedrivs i deras kretsar. Man har förklarat att det finns en ny president och att urnsättningen av den förre ska ses som en ceremoni och ett avstamp för en ny framgångsrik era för klubben.

"Ser det tvärt om"

- Jag ser det tvärtom, säger Jan Hansson, som följt mc-gängen och plågat dem med ständiga poliskontroller och övervakningar.
Han räknar upp fyra skäl till att Outlaws ­kriminella aktiviteter i Blekinge nu kan anses avslutade:
Det kom inte mer än cirka 80 medlemmar till presidentens begravning i Ronneby i onsdags. Klubben hade slagit stort på trumman och räknat med 300 deltagare från hela Europa.
Presidenten är skjuten. Vicepresidenten anhölls som misstänkt för ett annat mc-relaterat mord i Karlskrona. Han släpptes i brist på bevis och är sedan dess försvunnen. Ledningen är upplöst.
På tillställningen efter begravningen kunde gästerna i klubben inte ens hålla sams sinsemellan. Den högtidliga minnes­ceremonin urartade. Tre personer skadades, en mycket allvarligt med bland annat punkterad lunga efter knivhugg. Fem personer, Outlawsmedlemmar även de, sitter anhållna för grov misshandel.
Hells Angels massiva maktdemonstration på Stortorget i Karlskrona. Timmarna före begravningen tog cirka hundra av de församlade på en given signal av sig stora tröjor och jackor och blottade sina västar - med emblemen för Hells Angels och hangaroundklubben Red & White Crew.
- Jag tror de lyckades i sitt uppsåt att visa vilka som är störst, vilka som bestämmer, säger Jan Hansson.

"Markerat tillräckligt"

Blekingepolisen förstärkt med kolleger från Skåne slog en järnring runt Ronneby där begravningen ägde rum. Hells Angels försök att störa minnesakten förhindrades.
- De tröttnade och gav sig av. De hade markerat tillräckligt, fortsätter Jan Hansson.
Blekingepolisen har efter de mc-kopplade morden fått hjälp av riks­kriminalen med utredning och kartläggning av gängens organiserade brottslighet.
- Det visar sig att de vanliga medlemmarna inte är särskilt trogna sina klubbar. De kan gärna hoppa från den ena till den andra utifrån var de tycker att de får mest utbyte. Det är ­vinsternas storlek som avgör, säger Jan Hansson.

Stöttat i det tysta

- Klubbarna konkurrerar på samma illegala marknad - hot mot restauranger, beskyddarverksamhet, alkohol, tobak, narkotika. Det gäller att sno åt sig marknadsandelar. Det var därför viktigt för Hells Angels och deras underhuggare Red & White Crew att slå undan benen på uppstickarna Outlaws.
Bandidos som inte har någon större verksamhet i Blekinge har ändå stöttat Hells Angels i det tysta, enligt Jan Hansson.
Så gick det till i Danmark där Outlaws nu är helt utraderade.
http://www.expressen.se/kvp/polisen-maktkampen-mellan-mc-gangen-ar-over/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar