onsdag 7 januari 2015

Sju års fängelse för dansk haschkung

Anhöriga grät när sju män i åldrarna 37–50 år på tisdagen dömdes till långa fängelsestraff för sin inblandning i en gigantisk narkotikahärva i Danmark, skriver Ekstrabladet.

Fallet "Operation Nordlys" började med en razzia mot fristaden Christiania i Köpenhamn i mars 2014.

Hells Angels-medlemmen Michael Brokside var en av de huvudmisstänkta – men han tog sitt liv i cellen.

Våren 2012 fick polisen tips om att Michael Brokside låg bakom omfattande haschleveranser till Pusher Street i Christiania.

Efter långa spaningar slog en tungt beväpnad insatsstyrka från polisens Task Force Øst till i mars 2014 och grep runt 100 personer, varav ett 80-tal häktades.

Brokside – som tidigare avtjänat ett 16-årigt fängelsestraff för ett mc-relaterat mord 1996 – begick självmord i sin cell på polishuset redan första natten.

I hans frånvaro var det på tisdagen en 45-åring som fick det längsta straffet i Köpenhamns tingsrätt – sju års fängelse. 45-åringen döms för att ha hanterat cirka 1,3 ton hasch. Hans advokat överklagade omedelbart domen.

 

Rättssalen räckte inte till

Två andra män som fick sex respektive fem och ett halvt års fängelse lämnade också in överklaganden direkt. En fjärde person som ska avtjäna fem års fängelse överväger också att överklaga, uppger tidningen Politiken.

Tre av de dömda valde däremot att förklara sig nöjda med sina påföljder på mellan två och ett halvt och tre års fängelse.

Rättsalen i Københavns byret inte räckte till för alla som hade kommit för att höra domen avkunnas. Vissa av åhörarna fick därför följa skeendet via högtalare i ett angränsande rum.

Flera av dem blev synbart upprörda över de hårda straffen och kvinnliga anhöriga till några av de dömda föll i gråt när domarna meddelades.

Totalt omfattar härvan över 1,7 ton hasch som sålts inte bara på Christiania utan även på annat håll i Danmark. Husrannsakan har gjorts på 150 adresser och flera hundra kilo hasch tagits i beslag, liksom bilar och motorcyklar, 3,5 kilo guldtackor och ett antal miljoner kronor i kontanter.

Utöver den rättegång som avslutades på tisdagen har tillslagen genererat ytterligare sex rättegångar som för närvarande pågår i olika danska domstolar.
http://www.expressen.se/kvallsposten/sju-ars-fangelse-for-dansk-haschkung/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar