onsdag 28 januari 2015

Hells Angels-medlem ersatt för förstörda valnötter

När avloppsvatten sprutade ur ett handfat på Hall-anstalten förstördes valnötter till ett värde av 79 kronor. Nötterna tillhörde en Hells Angels-medlem som avtjänar ett tioårigt fängelsestraff för grovt narkotikabrott. Mannen har nu beviljats ersättning av Kriminalvården.

Det var i november förra året som den 39-årige mannen, intagen på den slutna anstalten Hall, skickade in sitt ersättningsanspråk till Kriminalvården. Valnötterna hade inköpts i anstaltens kiosk och låg i en öppen burk vid en diskbänk då "avloppsincidenten" inträffade. Smutsigt vatten sprutade upp från handfatet över nötterna.
"Vi har fått ersättning för allt men valnötterna fattas?", skriver mannen i hemställan.
Nu har Kriminalvården beslutat att ersätta mannen för de förstörda nötterna. Efter en utredning av händelsen har anstalten kunnat konstatera att "matvarorna har blivit obrukbara" och att det inte föreligger något tvivel om att de tillhört 39-åringen.Enligt skadeståndslagen ska staten ersätta sakskada som uppstått genom felaktig myndighetsutövning. Påsen med valnötterna kostade 79 kronor, pengar som nu ska sättas över på mannens konto.

39-åringen är medlem i Hells Angels och dömdes 2010 till tio års fängelse för grovt narkotikabrott och grov narkotikasmuggling. Detta efter att polisen observerat honom med 20 kilo amfetamin.
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/hells-angels-medlem-ersatt-for-forstorda-valnotter_4289463.svd 


2010 dömdes HA-medlemmen till tio års fängelse för grovt narkotikabrott och grov narkotikasmuggling av 20 kilo amfetamin.

Nu får han ersättning från Kriminalvården efter att hans valnötter blev förstörda inne på anstalten.
Kriminalvården har beslutat att han ska få 79 kronor insatta på sitt konto.

På hösten 2010 dömdes Hells Angels-medldemmen till tio års fängelse. En polishelikopter fotograferade hur två kurirer lastade över 20 kilo amfetamin i HA-mannens bil och han dömdes för grovt narkotikabrott och grov narkotikasmuggling av 20 kilo amfetamin.

HA-mannens kumpan dömdes till åtta års fängelse och kurirerna fick båda sex års fängelse.
– Med tanke på mängden narkotika har i varje fall kurirerna fått hög straffrabatt, sa kammaråklagare Peter Larsson.
Nu har HA-mannen, som sitter på Hall, lyckats få ersättning från Kriminalvården.
Bakgrunden är en incident när avloppsvatten sprutat upp ur ett handfat på anstalten. HA-mannen hade vid tillfället en burk med valnötter på diskbänken och dessa blev förstörda av avloppsvattnet.

 

Får tillbaka 79 kronor

"Vi har fått ersättning för allt men valnötterna fattas" skriver fången i sin anmälan.
Valnötterna var inköpta i anstaltens kiosk och nu har Kriminalvården beviljat anspråket.
Han ska därför få 79 kronor insatta på sitt konto.

"Av utredningen kan anstalten konstatera att matvarorna blivit obrukbara medan X varit intagen i anstalt. Det finns heller inget tvivel om att det var X nötter efter företagen utredning" skriver Kriminalvården i sin bedömning.
http://www.expressen.se/gt/ha-man-far-79-kronor--for-forstorda-notter/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar