lördag 31 januari 2015

Sveriges första Bandidos-klubb firar sitt 20-års jubileum under lördagen. Bandidos i Helsingborg är mc-klubbens första klubb i Sverige.


Bandidos i Helsingborg är mc-gängets första klubb i Sverige. Den etablerades när Helsingborgsklubben Morbids MC först utsågs till hang around och i januari 1995 upptogs som fullvärdiga medlemmar i Bandidos. www.bandidos-mc.se

Bakom initiativet låg en flera år lång konflikt mellan Morbids MC och Hells Angels. Till sist fick medlemmarna i Morbids nog och sökte hjälp av Bandidos i Danmark, som etablerats några år tidigare.

Ett halvår efter att Morbids blivit Bandidos sköts den första presidenten Michael "Joe" Ljunggren ihjäl under en motorcykelfärd på E4 utanför Markaryd.
Vittnen på vägen trodde först att det handlade om en trafikolycka när Ljunggren sågs köra ut i vägrenen och sedan omkull.

 

Träffades av flera skott

Men på sjukhuset stod det dock klart att han träffats av flera skott, ett trängde igenom den skyddsväst han bar och träffade honom i ryggen.

Under en följd av år rasade sedan ett infekterat bråk mellan Hells Angels och Bandidos där sammanlagt elva människor mördades och där det inträffade 74 mordförsök och ett okänt antal fall av misshandel och andra grova brott.

Sedan flera år är nu relationerna mellan de båda mc-gängen normaliserade, inte minst sedan Hells Angels och Bandidos officiellt slutit fred med varandra.

– Vi har full kontroll och räknar inte med några störningar, säger Karim Ottosson, tidigare biträdande närpolischef och numera tillförordnad kommunpolis i Helsingborg.
Han vill inte avslöja hur många poliser som är avsatta för att bevaka det särskilda arrangemanget.

 

 

"Kommer finnas i närheten"

Enligt alla tillgängliga uppgifter är arrangemanget tänkt att hållas i Bandidos egen klubblokal på Planteringsvägen i Helsingborg.

– Det är ingen jättegrej för oss, men vi kommer så klart att finnas i närheten av den aktuella adressen för att upprätthålla ordningen och kanske göra vissa kontroller, säger Karim Ottosson.

Polisen tror inte att Jim Tinndahn, tidigare Europapresident inom Bandidos, kommer till den aktuella festen.
Tinndahn var tidigare skriven i samma fastighet som klubblokalen i Helsingborg, men söks sedan i somras av både polisen och Kronofogden för misstanke om trafikbrott respektive förfallna skulder.

Den förre Europapresidenten är efterlyst i Sverige och ska tas med till förhör om han anträffas av en polispatrull.

Flera hundra festdeltagare från både Sverige och resten av Europa väntas till organisationens lokaler i Helsingborg.
Samtidigt laddar polisen för intensiv bevakning runt festplatsen. En särskild kommendering ska kontrollera de anländande gästerna samt att ingen ordningsstörning uppstår.
http://www.expressen.se/kvallsposten/bandidos-klubb-firar-20-ar--polisbevakas/ 


Mc-klubben Bandidos i Helsingborg firade på lördagen att det var 20 år sedan klubben bildades. Polisen höll ett öga på festplatsen. 

Klubbens lokal vid Planteringsvägen i södra Helsingborg hade inför festen försetts med ett stort partytält framför ingången.
–  Det beräknas många gäster dit. Vi har avdelat folk som ska ha tillsyn, sade Skånepolisens informatör Stephan Söderholm på lördagskvällen innan festen börjat.

Polisen ville dock inte avslöja hur stort pådrag som planerats.

–  Men vi kommer att låta dem ha sin fest. Vi är där bara i fall något skulle hända, säger Stephan Söderholm.
Bandidos bildades i Helsingborg 1995. Klubben hette tidigare Morbids MC. Efter en långvarig konflikt med Hells Angels sökte medlemmarna 1994 hjälp hos Bandidos i Danmark. De blev först "hang around" för att året därpå upptas som fullvärdiga medlemmar.

Åren därpå följde ett blodigt krig mellan Hells Angels och Bandidos, med elva mord och sjuttiotalet mordförsök. Men sedan slöt de fred, och på senare år har inga fientligheter rapporterats.
Vid 22-tiden på lördagskvällen hade inre befäl hos polisen i Helsingborg inga rapporter om några incidenter vid festlokalen.
http://www.hd.se/lokalt/helsingborg/2015/01/31/polis-redo-nar-bandidos-firar-20-ar-i-sverige/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar