lördag 10 januari 2015

Polisen JO-anmäld av Bandidos efter tillslag

På onsdagen i Luciaveckan slog Skånepolisen till mot Bandidos högkvarter i Helsingborg och grep två män för mordförsök. Samtidigt gjordes en husrannsakan - som nu lett till en JO-anmälan mot polisen.
– De kan inte behandla oss hur som helst bara för att vi är Bandidos. Vi är också människor, säger anmälaren Johan Jakobsson.

Razzian mot Bandidos lokaler på Planteringsvägen i den södra delen av Helsingborg den 10 december skedde i jakten på personer som misstänks ha försökt mörda ledaren för en konkurrerande mc-klubb, Rock Machine.

Två män greps och häktades senare. I samband med gripandet sökte poliser igenom lokalerna och hämtade med sig en del föremål därifrån - men exakt vad som togs i beslag är okänt.
– Vi har en klubblokal med en massa saker. Vi vill gärna veta vad det är som de tar från oss, säger Bandidosmedlemmen Johan Jakobsson.

– Vi har haft så många husrannsakningar. Poliserna är skyldiga enligt lag att lämna ut beslagsprotokoll när vi begär det men de vägrar. Det är likadant varje gång. Vi har rätt att bli behandlade som alla andra.

 

"Är nog mig de ska klaga på"

Därför har Johan Jakobsson nu JO-anmält en namngiven polisman i Helsingborg som vägrat att lämna ut ett beslagsprotokoll till honom. Kvällsposten har varit i kontakt med polismannen som säger att beslutet inte är hans - han skulle inte ha rätt att lämna ut ett sådant dokument.
Han hänvisar i stället till kammaråklagare Kerstin Eriksson som leder den aktuella förundersökningen. Och hon bekräftar att beslutet är hennes.

– Så det är nog mig de ska klaga på i så fall, säger hon.
Och enligt åklagaren ska Bandidos få sina önskade papper på beslaget. Det har bara inte hunnits med så här i samband med jul- och nyårshelgerna.
– Men det blir inte något beslagsprotokoll som de kommer att få, säger Kerstin Eriksson.
– Protokollet kan innehålla detaljerad information som inte kan lämnas ut. Däremot har jag lovat att lämna ut en sammanställning av beslaget.

 

"Från fall till fall"

Åklagaren förklarar att om det till exempel gällde ett vapen skulle själva beslagsprotokollet innehålla detaljer som kaliber, serienummer och annat. Men i en sammanställning skulle det kanske bara listas som "ett handeldvapen".
– Sådant får bedömas från fall till fall. Men jag kommer i alla fall inte att förvägra dem uppgifterna, säger Kerstin Eriksson.
http://www.expressen.se/kvallsposten/polisen-jo-anmald-av-bandidos-efter-tillslag/

1 kommentar:

  1. Klart att lagen ska vara lika för alla, oavsett vem eller vad man tillhör.

    SvaraRadera