fredag 16 januari 2015

Bandidos utpressning - Två av männen bar vid gripandet kläder med X-teamtryck. Enligt åklagaren är de medlemmar i mc-klubben som är en supporterorganisation till Bandidos.


Beväpnade med en kofot, fälgnyckel och bogserögla försökte medlemmarna i en av Bandidos supporterklubbar bryta sig in i en lägenhet i Åmål.
Enligt åklagaren var planen att misshandla de som befann sig där inne - för att hämnas en tidigare misshandel.
Nästa vecka ställs de inför rätta.


I mitten av december i fjol ska tre män ha beväpnat sig med en kofot, fälgnyckel och bogserögla och begett sig till en adress i Åmål.
På adressen ska de ha försökt bryta sig in i en lägenhet där två personer, en man och en kvinna, ska ha befunnit sig.
Enligt åklagaren ska männen ha haft som plan att misshandla en av dem, eventuellt båda, och verktygen ska ha varit avsedda att användas som tillhyggen.
– Jag har svårt att se vilket annat användningsområde de har när man besöker en lägenhet, säger Per-Erik Rinsell, vice chefsåklagare vid åklagarkammare i Uddevalla.

 

Ropade dödshot

Samtidigt som männen försökte bryta upp dörren ska de ha ropat dödshot till personerna inne i lägenheten.
Polisen kallades till platsen och kunde gripa de tre männen utanför trappuppgången. I rabatten hittades biltillbehören som troligtvis skulle ha använts som vapen.
Per-Erik Rinsell har nu åtalat de tre personerna för olaga hot, förberedelse till grov misshandel och skadegörelse för skadan på lägenhetsdörren.
Varför ska de ha velat misshandla personerna i lägenheten?
– De har de inte velat svara på den frågan. Min uppfattning är att en av dem har blivit misshandlad i den lägenheten och att de sedan gemensamt bestämde sig för att hämnas, säger Per-Erik Rinsell.

 

Bandidostillhörighet

Vid gripandet hade en av männen, som är i 35-årsåldern, en skada i ansiktet. Och det är han som Rinsell har utsatts för en misshandel.
I förhör säger mannen först att han fått skadorna när han ramlat. I ett senare förhör berättar han dock att han varit i lägenheten och att han fick flera slag mot huvudet.
De två andra männen, en i 40-årsåldern och en i 25-årsåldern, bar vid gripandet kläder med X-teamtryck, som Värmlands folkblad uppmärksammade först. Åklagaren skriver i åtalet att jackorna "tydligt utvisat tillhörighet med ett kriminellt nätvek". X-team är en av Bandidos supporterklubbar och de två männen ska vara medlemmar i mc-klubben.
– Man kan tänka sig att målsägaren ska känna ett ökat hot, säger Per-Erik Rinsell om vad det innebär att få sin lägenhetsdörr uppbruten av någon som tillhör denna gruppering.
– Men samtidigt är målsägarna, i vart fall en av dem, bekant med en av de här killarna, fortsätter han.

 

Sms:ade Bandidosledare

I åtalet framgår även att den man som blivit misshandlad strax före gripandet skickade ett sms till en man som har en högt uppsatt position inom Bandidos på Europanivå.
Men polisen har inte utrett detta närmare.
– Det har inte varit intresse för utredningen för den personen har inte varit delaktig i gärningen på något sätt, säger Per-Erik Rinsell och berättar att man har med det i förundersökningen av en annan anledning.
– Det är en kontakt med personer som tillhör samma gruppering

 

Rättegång nästa vecka

Samtliga åtalade nekar till brott. De har i förhör inte pratat särskilt mycket men är alla oförstående till varför de greps.
– Han greps utanför den här fastigheten som det här ska ha skett. Men han förnekar att han har varit i beröring med den händelsen, säger Michael Hansson, advokat till mannen i 40-årsåldern.
– Det är en annan händelse som skett än det som åklagaren påstår.
Kan du utveckla?
– Jag kan bara säga att utredningen och bevisningen talar för något helt annat än det åklagaren gör gällande.
De två andras advokater vill inte uttala sig om fallet innan rättegången.
Rättegången inleds på torsdag nästa vecka.
http://www.expressen.se/gt/bandidossupportrar-planerade-hamnd/

1 kommentar: