måndag 26 januari 2015

Växlingskontor under lupp i jakten på penningtvättare

Växlingskontoren här hemma sätts nu under lupp. Ekobrottsmyndigheten ska öka insatserna där för att komma åt den penningtvätt som förmodas ske där, uppger Dagens Industri.

– Vi kommer att öka insatserna, säger Eva Fröjelin, chef för Ekobrottsmyndigheten (EBM) till tidningen.
Hon konstaterar att EBM vill identifiera de samhällsfarliga aktörerna. Det är där valutaväxlingskontoren kan komma in i bilden eftersom dessa kan göra det möjligt att tvätta svarta pengar vita.
– Kontanthandel är en riskfaktor.


Storleken på penningtvätt, när svarta pengar från kriminell verksamhet görs vita, är höljd i dunkel.

Enligt en beräkning från Skatteverket är däremot det så kallade skattefelet – det samlade belopp som skattskyldiga undanhåller från statskassan, oberoende om det är medvetet fusk, otillåten skatteplanering eller oavsiktliga misstag – 133 miljarder kronor per år, enligt Dagens Industri.

Huruvida penningtvätten på växlingskontoren har ökat, när bankerna i allt högre utsträckning övergivit kontanthantering, är oklart.

Men Eva Fröjelin säger att ju färre ställen som finns (med kontanthantering - red:s anmärkning) – desto mer utsatta blir dessa.

Tidningen påminner också om att EBM har riktat strålkastarljuset mot just valutaväxlingsbranschen tidigare.
En konsekvens av detta var att företrädaren för växlingsföretaget Tavex åtalades för grovt bokföringsbrott i november förra året. Enligt detta åtal saknas det underlag för inköp av guld och valuta till ett belopp på runt 386 miljoner kronor.

– Många (växlingskontor) är väldigt måna om att ha en seriös verksamhet och ha ett starkt varumärke. Men det finns ett intresse av att växla svarta pengar till vita som man måste se upp med, säger Eva Fröjelin till Dagens Industri.
http://www.svd.se/naringsliv/vaxlingskontor-under-lupp-i-jakten-pa-penningtvattare_4281421.svd

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar