onsdag 21 januari 2015

"HA är en herrklubb som Frimurarna"

Karlstads kommun ger sig inte. Hells Angels ska bort från gården i Härtsöga.
Kommunen överklagar därför hovrättens dom till Högsta domstolen.

Karlstads kommun har bestämt sig för att överklaga hovrättens dom som föll den 22 december. Där konstaterade hovrätten att det var fel att säga upp Solstadens motorsport från HA-gården i Härtsöga.

Karlstads kommun har nu fyra veckor på sig att utveckla grunderna till överklagandet till Högsta domstolen.

Kommunen vill dels få uppsägningen av hyresgästerna godkänd och dels slippa rättegångskostnaderna i tingsrätten och hovrätten. Karlstad kommun anser att det är Solstadens motorsport som bör stå för de kostnaderna. Orsaken till att hovrätten inte godkände uppsägningen av Solstadens motorsport är att det i uppsägningen saknades uppgifter om att hyresgästen kunde begära medling i hyresnämnden.
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=93&artikel=6073377 


HA-höjdare ska vittna om verksamheten

Hells Angels MC Karlstad växlar upp i kampen om HA-gården. Klubben kallar nu in en av sina tyngsta legendarer. Han ska berätta för kommunen om verksamheten.

– HA är en herrklubb precis som Frimurarna, Rotary eller Lions, och det är ingen som helst skillnad, säger deras advokat.


Striden mellan Karlstads kommun och HA, Hells Angels, om klubbhuset i Härtsöga fortsätter. Inför en kommande förhandling, om försäkring av klubbhuset, ska en av klubbens tyngsta namn i landet vittna om verksamheten.

– Han är en av de medlemmar som har varit med längst och han har väldigt bra insyn i klubbens historia och vad de håller på med. Han sitter i Skåne men kan uttala sig om policyn för HA i Sverige, säger advokat Ismo Salmi, som företräder HA, eller Solstadens Motorsport som är den formella hyresgästen.

Mannen ska även höras om ”sina kunskaper om motorcykelkulturen i allmänhet” och han ska intyga att ”inga oegentligheter förekommer i motorcykelklubbar i Sverige”.

Enligt Ismo Salmi ska HA ses som en helt vanlig klubb.

– HA är en herrklubb precis som Frimurarna, Rotary eller Lions, och det är ingen som helst skillnad. De har klubblokal, träffas regelbundet och har gemensamma intressen. De håller inte på med någon kriminell verksamhet, säger han.

Enligt polisen ska HA-medlemmen ha en ledande roll vid avdelningen i Malmö. Avdelningen var den första i Sverige och ska, enligt uppgift, ses som ”Moderklubben” som har ”underförstått inflytande över de andra klubbarna i riket”. På samma adress står den man som pekas ut som president för avdelningen skriven, och även en medlem som ska ha dömts för mord.

VF har tidigare berättat att även en lokal HA-topp, som nu avtjänar ett fängelsestraff, vid en förhandling ska redogöra för klubbens verksamhet.

Ismo Salmi sa då att HA ägnade sig åt korvgrillning och motorcykelreparationer.

Kommunen, som äger fastigheten, försöker få bort HA med hänvisning till att klubben inte håller fastigheten försäkrad. HA menar att de utan framgång har försökt att teckna försäkring.

– Vi har med hjälp av försäkringsmäklare försökt att skaffa försäkring, men det går inte, säger Ismo Salmi, som även kallat försäkringsmäklaren som vittne.

– Kommunen vill bara ha bort en misshaglig hyresgäst och skiter egentligen i huset. De slösar bort skattemedel som istället skulle kunna gå till vården, säger Ismo Salmi.

Parterna ska ses i rätten i mitten av mars.
På våren 2013 köpte kommunen fastigheten på exekutiv auktion för 3.1 miljoner kronor. I december fick HA rätt mot kommunen i den del som gällde själva uppsägningen. Hovrätten slog fast att uppsägningen var ogiltig. Kommunen har överklagat domen.
http://www.vf.se/nyheter/karlstad/hahojdare-ska-vittna-om-verksamheten

1 kommentar:

  1. Blandat VF´s artikel och min syn på det hela.
    http://suni.nu/blog/2015/01/21/17833/

    SvaraRadera