lördag 14 juni 2014

Tre HA-medlemmar i Danmark knarkåtalas

I Köpenhamn pekas tre fullvärdiga Hells Angels-medlemmar ut som huvudmän i en omfattande knarkhärva.
Nyligen åkte män med kopplingar till Hells Angels-sfären fast med narkotika på Sweden Rock i Blenkinge.
I Västsverige är det däremot tyst och stilla kring Hells Angels knarkaffärer - i alla fall på ytan.

Nyligen avslöjade den danska specialpolisen i Köpenhamn en omfattande knarkhärva. Tre fullvärdiga Hells Angels-medlemmar utgör huvudmännen i åtalet, som innefattar närmare 25 personer.
Den massiva polisutredningen kunde avslöja en knarkhärva där försäljningen misstänks ha driag in uppe mot sex miljoner svenska kronor. Och enligt åtalet har Hells Angels-männen styrt upp allt i från tillverkning till försäljning och hela processen liknas vid ett företags organisation. Knarkförsäljningen ska ha präglats av stor noggrannhet och företagsamhet.

Lugnt i Västsverige - på ytan

Hells Angels-sfären har i åratal varit aktiva inom narkotikahandeln runtom i Sverige och i Norden. Men samtidigt som den stora knarkhärvan rullas upp i Köpenhamn, och tre män med kopplingar till Hells Angels nyligen har anhållits för knarkförsäljning vid musikfestivalen Sweden Rock i Blekinge, är det lugnt i Västsverige. I alla fall på ytan.

– Vi på narkotikaroteln har inga pågående ärenden i den miljön överhuvudtaget. Senast vi hade en fullvärdig Hells Angels-medlem som dömdes för narkotikabrott var när en fick tio års fängelse för 20 kilo amfetamin för några år sedan, säger Ben Wahlin, utredningschef vid narkotikaroteln i Göteborg.

Men att det inte ligger några ärenden hos narkotikaroteln betyder inte att Hells Angels inte är aktiva inom knarkhandeln. Bland annat eftersom ärendena är underrättelsestyrda.

– Jag tror inte att de håller på med mindre narkotikabrottslighet just nu bara för att vi inte har några ärenden på dem, säger Ben Wahlin.

"Vill ta del av vinsten"

Polisen misstänker att det finns narkotika i omlopp som kan kopplas till Hells Angels-sfären, trots att inga ärenden alltså pågår just nu.

– Ja, självklart är det så. För det händer ju med jämna mellanrum att vi har stora ärenden kring det.
Just nu verkar det vara lugnt, men det kan också bero på att vi har lagt vårt fokus på annat, den särskilda händelsen med alla skjutningar i Göteborg till exempel. Så där har vi lagt våra resurser. Det är ju vi själva som uppdagar narkotikabrotten och är vi upptagna med annat så sjunker narkotikabrottsligheten på papperet, säger Ben Wahlin.

Hells Angels jobbar enligt honom främst med narkotika i supportermiljön.

– Ibland är de löst knutna till gängen, ibland tillhör de supportermiljön. Men fullvärdiga Hells Angels-medlemmar får man inte in så jätteofta för narkotikabrott. Det finns några stycken som åkt fast för det, men det är snarare längre ner i kedjan som vi träffar på det, det är där man får göra den här typen av riskfyllda jobb. Men huvudorganisationen vill givetvis gärna ta del av vinsten, säger Ben Wahlin.
 http://www.expressen.se/gt/tre-ha-medlemmar-i-danmark-knarkatalas/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar