måndag 9 juni 2014

Polisen har krossat Black Cobra

Det kriminella nätverket Black Cobra har krossats i Örebro. Åtminstone tillfälligt. "Många sitter inne. Vad som händer när de kommer ut vet vi inte", säger en poliskälla.

Under lång tid hade Black Cobra sin bas på Hotel Plaza på Storgatan, bara ett stenkast från polishuset. Men under våren kastades gänget ut från lokalerna, sedan Abbe Kurt efter många turer lyckades köpa hotellet.

Samtidigt har Örebropolisen jobbat intensivt mot Black Cobra – som numera är kraftigt decimerat.
– Det är uppenbart att det är färre som är med i gänget. Som vi ser det har Black Cobra mer eller mindre försvunnit, säger en källa i polishuset till NA.

Förklaringen är att många medlemmar har suttit frihetsberövade under en längre tid. Det gäller till exempel de två män som misstänks för mordförsöket på en ung Norabo i januari. Den rättegången startar på måndag.

– Själva basen för gänget har vittrat bort. Men det kanske bara är temporärt. Vad som händer när alla de här killarna kommer ut igen vet vi förstås inte. De kommer förmodligen att återuppta sin brottslighet, men det är inte säkert att det kommer att ske under namnet Black Cobra, säger källan.

Black Cobra har aldrig haft samma tydliga struktur och organisation som mc-gängen, exempelvis Hells Angels och Bandidos. I mc-gängen finns det poster som president och sergeant at arms medan det i Black Cobra bara finns mer eller mindre informella ledare.

– Det handlar om drivande medlemmar som förvärvat sina positioner. Det här gör att hela organisationen förlorar sin struktur när ledarna försvinner, säger mannen.

2012 förklarade Black Cobra att organisationen skulle upplösas i Sverige. Bakom uttalandet låg medlemmar i Skåne, där det svenska nätverket grundades 2008. Men gänget finns fortfarande kvar i Linköping och kanske då i Örebro, enligt NA:s källa.

Det här är bara ett exempel på hur oberäkneligt det kriminella nätverket är.

Black Cobra-medlemmar har heller aldrig skyltat med sin gängtillhörighet. Medan mc-gängen hissat en flagga utanför sin klubblokal och burit västar med emblem har Black Cobra legat lågt.
– Det kan vara en medveten strategi. Vi har nästan aldrig sett tröjor eller emblem på de här personerna.

– Många som vi har bedömt vara medlemmar har sagt att de inte är det, eller så har de helt förnekat att Black Cobra finns. Det verkar som om gänget har ett behov att förminska sig, åtminstone gentemot polisen, säger källan.

Å andra sidan har Black Cobra-medlemmarna levt högt på sitt rykte.

– Andra kriminella är högst medvetna om att de finns, och ungdomarna pratar mycket om Black Cobra. Gänget är en realitet i stan.
 http://na.se/nyheter/orebro/1.2517729-polisen-har-krossat-black-cobra

 Flashback säger sitt:
https://www.flashback.org/t1138225p199

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar