Inne på rättspsykiatriska regionkliniken i Växjö, det som tidigare
hette Sankt Sigfrids sjukhus, sitter Niclas Löfdahl, 39. Han har i stort
sett varit inlåst sedan han var 21 år, på olika rättspsykiatriska
institutioner och fängelser. Då och då under den långa tiden har han
fått permissioner. För knappt två veckor sedan bestämde
förvaltningsrätten att han åter ska få permissioner utanför
sjukhusområdet.
Senast han hade det var för sju år sedan. Under tiden i Växjö har han varit inlåst i en isoleringscell i flera perioder om sammanlagt över tre år, efter alla bråk med personal och andra intagna.
Löfdahls belastningsregister är långt och vittnar om att han under hela sitt vuxna liv umgåtts i kriminella kretsar.
Bland annat är han dömd för att 1997 ha hotat dåvarande justitieminister Laila Freivalds genom att skicka sprängstavar till henne och ett brev där han skrev att hon nästa gång skulle få en apterad bomb.
- Jag har ju haft flera permissioner även om det är länge sedan nu. Men för sex till sju år sedan var jag ute under fem månader i Östersund. Men då blev jag inblandad i en del skit, skottlossningar och allt möjligt. Men det är klart att jag knöt en del kontakter. Sedan har jag tidigare varit med i Brödraskapet, Mongols och Outlaws, säger Löfdahl som ännu kallar sig Niclas trots att han på papperet bytt namn till Magnus Johansson.
För några år sedan kom han i kontakt med Syndicate Legion.
I dag uppger Fadi Bonde, 27, i gruppens ledning, att gängets namn har delats och att Bonde ingår i ledningen för Syndicate och Löfdahl leder några undergrupper med namnet Legion.
På 1990-talet var han med och grundade ariska brödraskapet och umgicks med nazister, men han har sedan tagit avstånd därifrån och i stället samarbetat med olika gäng där flera medlemmar har invandrarbakgrund. I dag har han näst intill daglig kontakt med Fadi Bonde, som nyligen avtjänat ett treårigt fängelsestraff för bland annat förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse.
Trots att Löfdahl sitter inspärrad säger han att han har kontakt med flera medlemmar i sina Legion-avdelningen.
- Jag har ju dator och så, men de har koll på allting här inne. Det jag styr och ställer med är ju själva logistiken. Jag ringer inte till folk och säger att de ska göra så eller så. Däremot kan folk ringa till mig och fråga hur vi ska göra med det och det. Då kan jag självklart ge mitt svar.
Vad sysslar er organisation med?
- Jag sysslar inte med någonting, men grabbarna där ute gör väl affärer så mycket som de kan. Det kan ju vara vad som helst. Ställningsbyggande är ett exempel. Det är likadant i många andra klubbar att drogförsäljningen försvinner mer och mer. Det finns många aspekter på att skaffa pengar. Man kan sälja supporterprylar till exempel.
Vart går pengarna?
- De går till medlemmarna. Det är inte som i andra klubbar där det kan gå till ledningen. Det delas lika till alla eller om det är någon som inte har lön eller en hög med pengar, då kan den få lite mer. Det kan ju vara en stöttning för dem. Jag har varit med i klubbar som har krävt 1 000 kronor i månaden i ersättning, men vi har helt slopat det.
Varför har man inte ett vanligt jobb i stället?
- Jag är av den åsikten att man ska jobba och slita för sina pengar, men alla kan inte det.
Fadi Bonde har i en tidigare intervju med Expressen öppet utmanat mc-gänget Hells Angels. Men i dag uppger både han och Löfdahl att man inte ligger i konflikt med någon.
- Jag vill betona det, säger Löfdahl.
Trots att både Niclas Löfdahl och Fadi Bonde båda har långa belastningsregister bakom sig vill ingen av dem benämna organisationen som kriminell.
- Syndicate eller Legion rånar inte värdetransporter och sådana grejer. Det är ett gäng som håller ihop helt enkelt, säger Niclas Löfdahl.
- Det finns mängder med anledningar till att man väljer att gå med i ett kriminellt gäng. Men bland huvudorsakerna finns vanligen att man redan finns i en kriminell miljö och att man ser gängmiljön som en gemenskap där man dels kan söka skydd, men också göra karriär, säger Amir Rostami, polis och sociolog vid Stockholmspolisen med kriminella gäng som specialkompetens.
I Rikskriminalpolisens rapport "Lägesbild över organiserad brottslighet" pratar man om fyra olika typer av kriminella gäng. De som är baserade på släktskap, medlemsbaserade gäng, de gäng som baserats på gemensam uppväxt och blandade kriminella nätverk.
Enligt Amir Rostami kan skälen till att gå med i ett gäng variera mellan de olika typerna.
- Det är ofta samma mekanismer bakom, att man söker skydd och gemenskap. Men omgivningen kan se olika ut. Sitter man på ett fängelse kan man prata om den så kallade spiraleffekten, det vill säga att om 90 procent av de intagna går med i ett gäng är det ganska svårt att stå emot, att säga att man då ska klara sig på egna ben, säger Amir Rostami.
- Listor har sina för- och nackdelar. I dag tittar vi mer på kriminella individer än grupper.
Sammanlagt finns i dag enligt polisuppskattningar drygt 3 000 medlemmar inom olika kriminella gäng i Sverige. För att förstå vilka personerna är som väljer att gå med i gängen har Expressen kartlagt 124 av maffians ansikten, fördelade på 17 olika gäng.
Alla utom två har noterats i polisens belastningsregister under de senaste åren. 92 av personerna har skulder hos Kronofogden. Jörgen Eriksson, 45, är president för Hells Angels Luleåavdelning och han är den som i vår kartläggning har det högsta skuldsaldot då han under maj månad hade krav på sig om 2 971 455 kronor.
En annan med en hög notering vad gäller skulder är Thomas Möller, tidigare president för Hells Angels Malmö-avdelning. Hans krav låg på 2 312 458 kronor. Flera av personerna i Expressens granskning driver egna byggföretag, en del har inkomster i klass med genomsnittssvensken medan andra, åtminstone på papperet, har privatekonomier i ruiner.
I Sydsverige har polisen kunnat se ett mönster inom maffian där man i vissa fall gått från tidigare klassiska maffiarelaterade brott som utpressning och slagsmål på gatan - till rena bedrägerier. Mönstret har varit tydligt i flera av de nyligen uppnystade härvor med blufföretag som lurat privatpersoner och företag på miljontals kronor.
- Det har förekommit att personer ur Black Cobra-miljön har fått smak på pengar. I stället för att råna folk på pengar och mobiler har man kunnat sitta inne och ringa. Här finns det personer med i många fall ganska bristande skolgång som varje månad har kunnat få mellan 25 000 och 40 000 kronor, säger Stefan Nilsson vid Malmöpolisens bedrägerirotel.
I framför allt Stockholm och Malmö har polisen kunnat se att kriminella gäng och maffiaorganisationer hittat nya arbetssätt för att få in pengar: Att skaffa sig ett företag som täckmantel.
I den största bluffhärvan väntas Malmö tingsrätt meddela dom i mitten av juni. 22 personer har åtalats i det ärendet, men tre beskrivs som huvudmän, varav två har en tydlig bakgrund inom Black Cobra.
Amir Rostami säger att det sannolikt mest framgångsrika sättet att bekämpa organiserad brottslighet, ur polisiär synvinkel, är att koncentrera sig på individen och varje enskild persons brottslighet, men att lägga fokus på nyckelpersonerna.
- Men i första hand skulle jag nog säga att det mest effektiva sättet inte är genom polisen utan det är samhällsinsatser som krävs. Men det beror ju samtidigt på vilka typer av gäng vi pratar om. När det gäller gatugängen är det starkt kopplat till den sociala kontexten och då är det viktigt med sociala insatser. När det gäller andra typer som är kopplade till en tydlig identitet, som exempelvis mc-klubbarna, då är det viktigt att man fokuserar på den brottsliga verksamheten. Det vill säga har de investerat något i den legala sektorn då ska man fokusera på det, säger Amir Rostami.
- Det går inte riktigt att säga. Det är inte så att de har en hemsida där de berättar om den senaste utvecklingen. Vi har förstås lagt ner stora resurser på att kartlägga dem. Men vad som hänt därefter har i alla fall jag svårt att svara på.
Tingsrätten konstaterar att det är ostridligt att Khouri varit nätverkets ledare. Exempelvis har andra medlemmar försökt att kommunicera med honom via skyltar man hållit upp utanför Kronobergshäktets fönster under hans tid som häktad.
- De anser att det här är ett justitiemord. Att det inte finns något nätverk, och skulle det finnas är ingen av de nu dömda med i det, säger Björn Frithiof.
Lojaliteten till gänget är en stark faktor för de kriminella grupperingarna. Det märker polisen inte minst när det är dags att hålla förhör. Det är mer eller mindre regel att inte prata.
- Oftast yttrar de sig bara vid huvudförhandlingen i tingsrätten. De inväntar slutdelgivningen av förundersökningen, så att de får läsa om någon annan har pratat, säger Jonny Thomann, kommissarie vid polisen i Värmland.
- Jag tänker inte svara på det, säger en 57-åring från Helsingborg som är med i Hells Angels.
En 28-åring som nyligen dömdes till tio månaders fängelse för försök till utpressning av en njursjuk patient säger:
- Jag har inga kommentarer till någonting. Hej då.
Expressen har också per telefon sökt Kent Sjöblom, 49, till vardags snickare. Vid sidan av: President i Hells Angels Malmö.
Hej, jag ringer från tidningen Expressen, du är medlem i HA?
(Klick)
Kent Sjöblom lägger på luren.
http://www.expressen.se/nyheter/unik-granskning-maffians-ansikten/
Senast han hade det var för sju år sedan. Under tiden i Växjö har han varit inlåst i en isoleringscell i flera perioder om sammanlagt över tre år, efter alla bråk med personal och andra intagna.
Löfdahls belastningsregister är långt och vittnar om att han under hela sitt vuxna liv umgåtts i kriminella kretsar.
Bland annat är han dömd för att 1997 ha hotat dåvarande justitieminister Laila Freivalds genom att skicka sprängstavar till henne och ett brev där han skrev att hon nästa gång skulle få en apterad bomb.
Kallar sig Niclas
Under Löfdahls långa tid som inlåst på olika sjukhus och fängelser har han skaffat sig kontakter inom flera kriminella gäng.- Jag har ju haft flera permissioner även om det är länge sedan nu. Men för sex till sju år sedan var jag ute under fem månader i Östersund. Men då blev jag inblandad i en del skit, skottlossningar och allt möjligt. Men det är klart att jag knöt en del kontakter. Sedan har jag tidigare varit med i Brödraskapet, Mongols och Outlaws, säger Löfdahl som ännu kallar sig Niclas trots att han på papperet bytt namn till Magnus Johansson.
För några år sedan kom han i kontakt med Syndicate Legion.
I dag uppger Fadi Bonde, 27, i gruppens ledning, att gängets namn har delats och att Bonde ingår i ledningen för Syndicate och Löfdahl leder några undergrupper med namnet Legion.
"Jag har ju dator"
- Det var ju så att flera av de som jag lärt känna i olika gäng hade gått över till Syndicate och då gick jag också med där. Helt plötsligt hade jag ett ledande uppdrag, säger Niclas Löfdahl.På 1990-talet var han med och grundade ariska brödraskapet och umgicks med nazister, men han har sedan tagit avstånd därifrån och i stället samarbetat med olika gäng där flera medlemmar har invandrarbakgrund. I dag har han näst intill daglig kontakt med Fadi Bonde, som nyligen avtjänat ett treårigt fängelsestraff för bland annat förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse.
Trots att Löfdahl sitter inspärrad säger han att han har kontakt med flera medlemmar i sina Legion-avdelningen.
- Jag har ju dator och så, men de har koll på allting här inne. Det jag styr och ställer med är ju själva logistiken. Jag ringer inte till folk och säger att de ska göra så eller så. Däremot kan folk ringa till mig och fråga hur vi ska göra med det och det. Då kan jag självklart ge mitt svar.
1 000 kronor i månaden
- Det kan ju vinklas som att jag styr här inifrån, men så är det inte, men jag har kontakter.Vad sysslar er organisation med?
- Jag sysslar inte med någonting, men grabbarna där ute gör väl affärer så mycket som de kan. Det kan ju vara vad som helst. Ställningsbyggande är ett exempel. Det är likadant i många andra klubbar att drogförsäljningen försvinner mer och mer. Det finns många aspekter på att skaffa pengar. Man kan sälja supporterprylar till exempel.
Vart går pengarna?
- De går till medlemmarna. Det är inte som i andra klubbar där det kan gå till ledningen. Det delas lika till alla eller om det är någon som inte har lön eller en hög med pengar, då kan den få lite mer. Det kan ju vara en stöttning för dem. Jag har varit med i klubbar som har krävt 1 000 kronor i månaden i ersättning, men vi har helt slopat det.
Varför har man inte ett vanligt jobb i stället?
- Jag är av den åsikten att man ska jobba och slita för sina pengar, men alla kan inte det.
Fadi Bonde har i en tidigare intervju med Expressen öppet utmanat mc-gänget Hells Angels. Men i dag uppger både han och Löfdahl att man inte ligger i konflikt med någon.
- Jag vill betona det, säger Löfdahl.
Trots att både Niclas Löfdahl och Fadi Bonde båda har långa belastningsregister bakom sig vill ingen av dem benämna organisationen som kriminell.
- Syndicate eller Legion rånar inte värdetransporter och sådana grejer. Det är ett gäng som håller ihop helt enkelt, säger Niclas Löfdahl.
Söker gemenskap
Gemenskapen är ofta en anledning till att många söker sig till olika kriminella gäng.- Det finns mängder med anledningar till att man väljer att gå med i ett kriminellt gäng. Men bland huvudorsakerna finns vanligen att man redan finns i en kriminell miljö och att man ser gängmiljön som en gemenskap där man dels kan söka skydd, men också göra karriär, säger Amir Rostami, polis och sociolog vid Stockholmspolisen med kriminella gäng som specialkompetens.
I Rikskriminalpolisens rapport "Lägesbild över organiserad brottslighet" pratar man om fyra olika typer av kriminella gäng. De som är baserade på släktskap, medlemsbaserade gäng, de gäng som baserats på gemensam uppväxt och blandade kriminella nätverk.
Enligt Amir Rostami kan skälen till att gå med i ett gäng variera mellan de olika typerna.
- Det är ofta samma mekanismer bakom, att man söker skydd och gemenskap. Men omgivningen kan se olika ut. Sitter man på ett fängelse kan man prata om den så kallade spiraleffekten, det vill säga att om 90 procent av de intagna går med i ett gäng är det ganska svårt att stå emot, att säga att man då ska klara sig på egna ben, säger Amir Rostami.
Drygt 3 000 gängaktiva
Rikskriminalpolisen följer gängens utbredning, men enligt Lars Öjelind, expert på kriminella gäng och biträdande chef på Rikskriminalpolisens underrättelserotel, arbetar man inte längre med listor över gängkriminella på samma sätt som tidigare då man internt hade den så kallade "Alcatrazlistan".- Listor har sina för- och nackdelar. I dag tittar vi mer på kriminella individer än grupper.
Sammanlagt finns i dag enligt polisuppskattningar drygt 3 000 medlemmar inom olika kriminella gäng i Sverige. För att förstå vilka personerna är som väljer att gå med i gängen har Expressen kartlagt 124 av maffians ansikten, fördelade på 17 olika gäng.
Alla utom två har noterats i polisens belastningsregister under de senaste åren. 92 av personerna har skulder hos Kronofogden. Jörgen Eriksson, 45, är president för Hells Angels Luleåavdelning och han är den som i vår kartläggning har det högsta skuldsaldot då han under maj månad hade krav på sig om 2 971 455 kronor.
En annan med en hög notering vad gäller skulder är Thomas Möller, tidigare president för Hells Angels Malmö-avdelning. Hans krav låg på 2 312 458 kronor. Flera av personerna i Expressens granskning driver egna byggföretag, en del har inkomster i klass med genomsnittssvensken medan andra, åtminstone på papperet, har privatekonomier i ruiner.
Olika ekonomiska metoder
Ekonomin har stor betydelse inom flera grupperingar och olika gäng har olika metoder för hur man samlar in sitt kapital.I Sydsverige har polisen kunnat se ett mönster inom maffian där man i vissa fall gått från tidigare klassiska maffiarelaterade brott som utpressning och slagsmål på gatan - till rena bedrägerier. Mönstret har varit tydligt i flera av de nyligen uppnystade härvor med blufföretag som lurat privatpersoner och företag på miljontals kronor.
- Det har förekommit att personer ur Black Cobra-miljön har fått smak på pengar. I stället för att råna folk på pengar och mobiler har man kunnat sitta inne och ringa. Här finns det personer med i många fall ganska bristande skolgång som varje månad har kunnat få mellan 25 000 och 40 000 kronor, säger Stefan Nilsson vid Malmöpolisens bedrägerirotel.
I framför allt Stockholm och Malmö har polisen kunnat se att kriminella gäng och maffiaorganisationer hittat nya arbetssätt för att få in pengar: Att skaffa sig ett företag som täckmantel.
Bytt väst mot kostym
- Det är det nya som man har slagit sig in på. Maffian har många gånger bytt ut västen mot kostymen och kofoten mot portföljen. Man har upptäckt att det finns stabila inkomster att skaffa sig på att begå bedrägerier. Det är dessutom svårare att bli upptäckt jämfört med om man rånar eller hotar någon ute på gatan. Och skulle man bli upptäckt så är straffen mycket lägre, säger Stefan Nilsson.I den största bluffhärvan väntas Malmö tingsrätt meddela dom i mitten av juni. 22 personer har åtalats i det ärendet, men tre beskrivs som huvudmän, varav två har en tydlig bakgrund inom Black Cobra.
Amir Rostami säger att det sannolikt mest framgångsrika sättet att bekämpa organiserad brottslighet, ur polisiär synvinkel, är att koncentrera sig på individen och varje enskild persons brottslighet, men att lägga fokus på nyckelpersonerna.
- Men i första hand skulle jag nog säga att det mest effektiva sättet inte är genom polisen utan det är samhällsinsatser som krävs. Men det beror ju samtidigt på vilka typer av gäng vi pratar om. När det gäller gatugängen är det starkt kopplat till den sociala kontexten och då är det viktigt med sociala insatser. När det gäller andra typer som är kopplade till en tydlig identitet, som exempelvis mc-klubbarna, då är det viktigt att man fokuserar på den brottsliga verksamheten. Det vill säga har de investerat något i den legala sektorn då ska man fokusera på det, säger Amir Rostami.
Angrep ledargestalterna
När det gäller Södertäljenätverket har myndigheterna, när de arbetat tillsammans, om inte helt lyckats spränga så åtminstone kraftigt sarga maffian - just genom att gå på ledargestalterna. Ledaren för Södertäljenätverket, Bernard Khouri, 33, är dömd till livstids fängelse för bland annat anstiftan till mord. Den omfattande rättegången mot Södertäljenätverket pågår ännu i Svea hovrätt efter de brutala morden på bröderna Yaacoub Moussa och Eddie Moussa på spelklubben Oasen i Ronna 2010. Åklagare Björn Frithiof vid internationella åklagarkammaren har svårt att svara på hur starkt Södertäljenätverket är i dag, efter polisens insatser.- Det går inte riktigt att säga. Det är inte så att de har en hemsida där de berättar om den senaste utvecklingen. Vi har förstås lagt ner stora resurser på att kartlägga dem. Men vad som hänt därefter har i alla fall jag svårt att svara på.
Tingsrätten konstaterar att det är ostridligt att Khouri varit nätverkets ledare. Exempelvis har andra medlemmar försökt att kommunicera med honom via skyltar man hållit upp utanför Kronobergshäktets fönster under hans tid som häktad.
"Finns inte något nätverk"
Men medlemmarna håller inte med om tingsrättens bedömning.- De anser att det här är ett justitiemord. Att det inte finns något nätverk, och skulle det finnas är ingen av de nu dömda med i det, säger Björn Frithiof.
Lojaliteten till gänget är en stark faktor för de kriminella grupperingarna. Det märker polisen inte minst när det är dags att hålla förhör. Det är mer eller mindre regel att inte prata.
- Oftast yttrar de sig bara vid huvudförhandlingen i tingsrätten. De inväntar slutdelgivningen av förundersökningen, så att de får läsa om någon annan har pratat, säger Jonny Thomann, kommissarie vid polisen i Värmland.
Lägger på luren
Mönstret känns igen hos flera av de som som ingår i Expressens granskning när vi har sökt dem för kommentarer om deras medlemsskap.- Jag tänker inte svara på det, säger en 57-åring från Helsingborg som är med i Hells Angels.
En 28-åring som nyligen dömdes till tio månaders fängelse för försök till utpressning av en njursjuk patient säger:
- Jag har inga kommentarer till någonting. Hej då.
Expressen har också per telefon sökt Kent Sjöblom, 49, till vardags snickare. Vid sidan av: President i Hells Angels Malmö.
Hej, jag ringer från tidningen Expressen, du är medlem i HA?
(Klick)
Kent Sjöblom lägger på luren.
Så gjorde vi
För att nå fram till maffiamännens namn har Expressen
granskat uppmärksammade kriminalfall där man i domar eller
förundersökningar tydligt kunnat belägga vilket gäng respektive person
är kopplad till.
Vad gäller några av männen i kartläggningen har vi tagit hjälp av andra uppgiftslämnare för att kunna belägga kopplingen till den organiserade brottsligheten, vilket framgår av faktarutorna till respektive person.
Vad gäller några av männen i kartläggningen har vi tagit hjälp av andra uppgiftslämnare för att kunna belägga kopplingen till den organiserade brottsligheten, vilket framgår av faktarutorna till respektive person.
17 MAFFIAGÄNG I EXPRESSENS GRANSKNING
1 ASIR
Kriminellt gäng bildat på svenska fängelser omkring år 2005.
2 BANDIDOS
En av de största mc-klubbarna, representerad i 16 länder. I Sverige finns enligt den egna sajten tio avdelningar i bland annat Malmö, Helsingborg, Borlänge, Göteborg och Halmstad.
3 BLACK COBRA
Kriminellt gäng grundat i Danmark som spridit sig till Sverige och bland annat finns i Östergötland, Sydsverige, Örebro och Stockholm.
4 BLUFFAKTUREMAFFIAN
I Sydsverige har flera olika härvor nystats upp där bluffföretag skickat falska fakturor till privatpersoner och företag. I härvan med företaget 118 108 kommer Malmö tingsrätt att meddela dom i mitten av juni. Inom de olika bluffaktureföretagen har flera nyckelpersonerna en bakgrund i kriminella gäng som Black Cobra.
5 GIPSY BLOODS
Gruppering i Östergötland bestående av mest yngre personer, som alla är släkt med varandra eller har vuxit upp tillsammans.
6 HELLS ANGELS
Var ett av de första internationella mc-gängen att etablera sig i Sverige. I dag finns över 400 medlemmar och på deras svenska sajt har de listat 13 olika avdelningar. Varje avdelning är självbestämmande men Malmöavdelningen har internt en särställning som "mother chapter".
7 LEJONEN
Ett löst sammansatt nätverk av företrädesvis yngre personer som tillsammans begått brott i de västra förorterna i Stockholm. Enligt polisen skiljer de sig mycket från mc-gängen i och med att de saknar samma hierarkiska struktur.
8 ORIGINAL GANGSTERS
Gäng bildat i östra Göteborg av Denho Acar under 1990-talet. Ledaren och Europapresidenten har under flera år levt på flykt undan den svenska rättvisan i Turkiet, men nu har den internationella efterlysningen mot honom hävts. Vicepresidenten Alexander Ivanovic dömdes nyligen till livstids fängelse för mord.
9 OUTLAWS
Internationellt nätverk av mc-klubbar. Är i Sverige sargat av konflikter med bland annat Hells Angels. Exempelvis mördades Outlawsledaren Jörgen Lindskog i Blekinge 2012 och en medlem sköts till döds på Hallandsåsen samma år.
10 RED DEVILS
Klubben är en undergrupp som stöder och samarbetar med Hells Angels. Enligt deras hemsida finns sju avdelningar i Sverige, bland annat i Svenljunga, Stockholm, Halland och Malmö.
11 RED AND WHITE CREW
Ytterligare en supportergrupp till Hells Angels, med säte i bland annat Helsingborg och Luleå. I domar framgår att medlemmarna begår brott ihop med HA.
12 ROMANO
En supportergrupp till Bandidos som av polisen räknas in i den så kallade "Bandidossfären" med säten i bland annat Örebro och Gävle.
13 SATUDARAH MC
Mc-gäng grundat i Nederländarna som också har verksamhet i bland annat Tyskland och Danmark. Under förra året upptäcktes att de börjat etablera sig i Sydsverige. Gänget har marknadsfört sig bland annat med en Facebooksida.
14 SYNDICATE
Gäng med bas i Skåne som bildades under 2009. Tidigare hette de Syndicate Legion men enligt dess ledning har de nu delat upp gruppnamnet så att gänget heter Syndicate och att Legion är namnet man använder på gruppens olika underavdelningar.
15 SÖDERTÄLJENÄTVERKET
Polis, åklagare och domstol är överens om att det under lång tid funnits ett kriminellt nätverk i Södertälje och att dess ledare nu är häktad. De som dömts har hävdat att det aldrig funnits något nätverk, och om något funnits påstår de att de inte ingår i det. Många av medlemmarna är släkt eller har vuxit upp ihop.
16 WOLFPACK
Bildat under 90-talet när kriminella fängelsegänget Brödraskapet utökades och namnet Wolfpack lades till. Finns bland annat i Syd- och Västsverige, Västerbotten och Stockholm.
17 X-TEAM
Supporter- och undergrupp till mc-gänget Bandidos, med bas i bland annat Filipstad.
Kriminellt gäng bildat på svenska fängelser omkring år 2005.
2 BANDIDOS
En av de största mc-klubbarna, representerad i 16 länder. I Sverige finns enligt den egna sajten tio avdelningar i bland annat Malmö, Helsingborg, Borlänge, Göteborg och Halmstad.
3 BLACK COBRA
Kriminellt gäng grundat i Danmark som spridit sig till Sverige och bland annat finns i Östergötland, Sydsverige, Örebro och Stockholm.
4 BLUFFAKTUREMAFFIAN
I Sydsverige har flera olika härvor nystats upp där bluffföretag skickat falska fakturor till privatpersoner och företag. I härvan med företaget 118 108 kommer Malmö tingsrätt att meddela dom i mitten av juni. Inom de olika bluffaktureföretagen har flera nyckelpersonerna en bakgrund i kriminella gäng som Black Cobra.
5 GIPSY BLOODS
Gruppering i Östergötland bestående av mest yngre personer, som alla är släkt med varandra eller har vuxit upp tillsammans.
6 HELLS ANGELS
Var ett av de första internationella mc-gängen att etablera sig i Sverige. I dag finns över 400 medlemmar och på deras svenska sajt har de listat 13 olika avdelningar. Varje avdelning är självbestämmande men Malmöavdelningen har internt en särställning som "mother chapter".
7 LEJONEN
Ett löst sammansatt nätverk av företrädesvis yngre personer som tillsammans begått brott i de västra förorterna i Stockholm. Enligt polisen skiljer de sig mycket från mc-gängen i och med att de saknar samma hierarkiska struktur.
8 ORIGINAL GANGSTERS
Gäng bildat i östra Göteborg av Denho Acar under 1990-talet. Ledaren och Europapresidenten har under flera år levt på flykt undan den svenska rättvisan i Turkiet, men nu har den internationella efterlysningen mot honom hävts. Vicepresidenten Alexander Ivanovic dömdes nyligen till livstids fängelse för mord.
9 OUTLAWS
Internationellt nätverk av mc-klubbar. Är i Sverige sargat av konflikter med bland annat Hells Angels. Exempelvis mördades Outlawsledaren Jörgen Lindskog i Blekinge 2012 och en medlem sköts till döds på Hallandsåsen samma år.
10 RED DEVILS
Klubben är en undergrupp som stöder och samarbetar med Hells Angels. Enligt deras hemsida finns sju avdelningar i Sverige, bland annat i Svenljunga, Stockholm, Halland och Malmö.
11 RED AND WHITE CREW
Ytterligare en supportergrupp till Hells Angels, med säte i bland annat Helsingborg och Luleå. I domar framgår att medlemmarna begår brott ihop med HA.
12 ROMANO
En supportergrupp till Bandidos som av polisen räknas in i den så kallade "Bandidossfären" med säten i bland annat Örebro och Gävle.
13 SATUDARAH MC
Mc-gäng grundat i Nederländarna som också har verksamhet i bland annat Tyskland och Danmark. Under förra året upptäcktes att de börjat etablera sig i Sydsverige. Gänget har marknadsfört sig bland annat med en Facebooksida.
14 SYNDICATE
Gäng med bas i Skåne som bildades under 2009. Tidigare hette de Syndicate Legion men enligt dess ledning har de nu delat upp gruppnamnet så att gänget heter Syndicate och att Legion är namnet man använder på gruppens olika underavdelningar.
15 SÖDERTÄLJENÄTVERKET
Polis, åklagare och domstol är överens om att det under lång tid funnits ett kriminellt nätverk i Södertälje och att dess ledare nu är häktad. De som dömts har hävdat att det aldrig funnits något nätverk, och om något funnits påstår de att de inte ingår i det. Många av medlemmarna är släkt eller har vuxit upp ihop.
16 WOLFPACK
Bildat under 90-talet när kriminella fängelsegänget Brödraskapet utökades och namnet Wolfpack lades till. Finns bland annat i Syd- och Västsverige, Västerbotten och Stockholm.
17 X-TEAM
Supporter- och undergrupp till mc-gänget Bandidos, med bas i bland annat Filipstad.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar