torsdag 26 juni 2014

I dag inleds rättegången mot fyra personer ur X-Team som misstänks ha planerat en grov misshandel med järnrör.En 34-åring förhörs:
Polisen vet att NN är medlem i X-Team, vill han bekräfta det.
– Inga kommentarer.
I vissa situationer ser det ut som att medlemmarna är stolta över medlemskapet, går omkring i X-Team-tröjor och visar upp sig. NN tillfrågas varför han inte vill svara på om han är medlem.
– Inga kommentarer.
NN tillfrågas om han skäms över medlemskapet när han sitter hos polisen?
– Inga kommentarer.

I dag börjar rättegången mot den fåordige 34-åringen som tillsammans med tre andra har åtalats för att ha förberett en grov misshandel. Enligt åtalet skulle kvartetten, med hjälp av järnrör, misshandla en före detta medlem.
På grund av att minst tre av de åtalade ska vara medlemmar i Bandidos undergrupp X-Team är säkerheten i tingsrätten förhöjd. Extra vakter och polis finns på plats. Då en annan högriskrättegång mot två personer ur Bandidossfären hölls i mitten av maj, slöt ett 15-tal personer upp. De flesta bar X-Team-tröjor, och några ska ha kommit från Filipstad.
– Vi märker en ökad aktivitet i länet. De har etablerat sig i Filipstad och utökat medlemsantalet. Vi uppskattar nu att det finns ett 20-tal medlemmar i Bandidos och ett tiotal medlemmar i X-Team i Värmland. Jag tror att Bandidos är lite större till antalet än Hells Angels, säger Rolf Sandberg, operativ chef vid polisen i Värmland.

Enligt uppgift ska X-Team i Filip­stad ledas av en 29-årig man, som sedan ett antal år bott på orten. Polisen anser att X-Team officiellt etablerade sig i Filipstad i december. Under våren beslutade kommunen att köpa Parkhallen, den fastighet där klubben återfanns, för att sedan riva den.
– De försöker nog leta ny klubblokal nu, säger Rolf Sandberg.
Enligt uppgift ska Chicanos, en annan undergrupp till Bandidos som bland annat finns i Dalarna, nyligen ha haft ett ”nationellt möte” i just Filipstad.
– Det är mycket möjligt att de har haft det. Chicanos finns dock inte ännu etablerade i Värmland, säger Rolf Sandberg.
Enligt Rolf Sandberg handlar det om organiserad brottslighet och Bandidos med tillhörande undergrupper är att beteckna som kriminella organisationer.

– Det här är personer som begår massa brott, och medlemmar i organisationen får betala en viss summa pengar för att få vara med. Det här handlar om personer som begår brott oavsett om de är med i Bandidos eller inte.
Vad gäller begreppet organiserad brottslighet har polisen och doktoranden Amir Rostami tidigare sagt till VF att det är problematiskt.
– Jag skulle i stället säga organisationer eller grupperingar med hög acceptans för att begå brott. Det handlar också väldigt mycket om att knyta symboler till organisationen så att den blir som ett varumärke och kan användas som en maktfaktor.
Enligt Rolf Sandberg ägnar sig personer inom Bandidossfären åt brottslighet som exempelvis stölder och narkotikabrott, men under den senaste tiden ska det ha skett en förändring.
– Bandidos vill in i affärsverksamheter. Där har Hells Angels varit under flera år och Bandidos är några år efter rent strukturmässigt, säger Rolf Sandberg.

I våras åtalades en 28-årig Bandidosmedlem för penninghäleri och i samma härva åtalades en 34-årige medlem i X-Team för bedrägeri. Det är samme man som i dag är i rätten för den planerade järnrörsmisshandeln.
Rolf Sandberg menar att polisen arbetar aktivt med att stävja organiserad brottslighet, men vill inte berätta hur. Den 23 april genomförde dock en större styrka poliser en husrannsakan mot Bandidos klubblokal i Karlstad. Orsaken var att en ledande person inom X-Team några timmar tidigare hade stoppats i en bil som höll en vapenarsenal. Inga beslag gjordes dock i klubblokalen den gången.
VF har utan framgång sökt den utpekade X-Team-ledaren i Filipstad för en kommentar.
http://www.vf.se/nyheter/allman/vi-marker-av-en-okad-aktivitet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar