tisdag 10 juni 2014

Misstänkt för skott mot Bandidos vägrar svara på varför han var skadad

Skotten mot Bandidos kunde slutat i blodbad 

Attentatet mot Bandidos klubblokal kunde ha slutat i ett rent blodbad.

Gärningsmännen avlossade 15-16 pistolskott rakt in mot klubbhuset och flera av medlemmarna tvingades kasta sig till marken för att undkomma skuren av kulor.

På måndagen besökte tingsrätten platsen för dådet. Men en av de tilltalade fanns inte med, han har varit på flykt i 15 månader.

– Vi tror oss veta var han finns. Men vi kommer inte åt honom, säger kammaråklagare Lars Danielsson.
http://www.expressen.se/kvallsposten/skotten-mot-bandidos-kunde-slutat-i-blodbad/

15 skott avlossades mot Bandidos klubblokal på Miatorp. Misstänk man vägrar svara på varför han var skadad efter dådet. HD är på plats i rättssalen.
I dag fortsätter rättegången med förhör med den misstänkte 22-åringen. Vad 29-åringen sagt i polisförhör ska även läsas upp.

Under åklagarens utfrågning vägrade 22-åringen konsekvent att svara på varför han var flådd på vänster sida.

– Åklagaren Lars Danielsson sa till och med att han var villig att lägga ner hela åtalet inför sittande rätt om han kunde ge en rimlig förklaring. Mannen svarade bara att det inte har med utredningen att göra, säger HD:s reporter Maria Berkmo på plats.

Det är nu snart tre år sedan som polisens tekniker räknade till 15 patronhylsor och åtta skottskador på fordon och husets fasad efter attentatet på Planteringsvägen strax efter midnatt den 30 juni 2011.

Ingen person kom till skada men vittnesuppgifter talar om en grupp personer som befann sig utanför lokalen och kastade sig till marken när skotten föll. Skytten kom på en racingmotorcykel och satt som passagerare.

De Bandidosmedlemmar eller sympatisörer till mc-gänget som enligt polisen undkom kulregnet har varit återhållsamma med information när polisen frågat ut dem.

En man säger att han låg och sov hela kvällen och att han i övrigt inte har något att tillägga.
En annan säger i förhör att ingenting hände, att det var en kväll som alla andra och att han för övrigt inte var där.
Misstankarna riktades tämligen omgående mot två män från Landskrona, i dag 22 och 29 år gamla. Den yngre greps redan samma natt med omfattande skador på ena sidan av kroppen som han fick när han kraschade med motorcykeln. Polisen teori är att någon i mc-gänget tog upp jakten på skytten och prejade motorcykeln – som tillhörde 29-åringens bror – av vägen med en bil.

Men trots att åklagare Lars Danielsson länge ansett sig ha tillräckliga bevis mot de båda männen, så har rättegången inte blivit av. Skälet är att de två männen turats om att vara på flykt. Den yngre av dem häktades efter skottlossningen men släpptes efter en dryg månad. Då häktades i stället 29-åringen, varpå åklagaren ansåg att det var dags att häkta 22-åringen på nytt. Men vid det laget hade mannen försvunnit och sedan dess har duon varit häktade i olika omgångar men aldrig samtidigt.

När rättegången inleddes på måndagen dök inte 29-åringen upp han är fortfarande internationellt efterlyst.

Första rättegångsdagen ägnades uteslutande åt åklagarens sakframställan. I timme efter timme rabblades slutsatser från de tekniska undersökningar, rättsmedicinska protokoll. Lars Danielsson konstaterade att 22-åringen var helt sönderskrapad på vänster sida. Enligt åklagaren var det han som sköt, medan 29-åringen körde den motorcykel som sedan hittades kvaddad på Rusthållsgatan.
Åklagarens teori är att det var någon ur Bandidos som körde över mc:n som en hämnd. På dagen efter skottlossningen utsattes också 29-åringens lägenhet för inbrott där inget stals.

Vapnet som användes - en Berettapistol - hittades en dryg månad efter skottlossningen i ett buskage i närheten Ramlösa. Det var två tyska turister som ägnade sig åt geocaching - skattjakt - som råkade få syn på pistolen.

Tekniska bevis som knyter någon av de åtalade till pistolen, saknas.

— Jag kan aldrig tänka mig en fällande dom, säger försvararen Mikael Nilsson.
Varför skotten avlossades har inte nämnts under rättegången.
— Det finns inga motiv, inga vittnen, ingenting, säger 29-åringens advokat Lars Kruse.
Texten uppdateras.
http://hd.se/helsingborg/2014/06/10/misstankt-vagrar-svara-pa-varfor/ 

22-åringen som åtalats för skotten mot Bandidos är fåordig. 
Trots att åklagaren lockade med nerlagt åtal, lämnade han ingen förklaring till sina skador.
http://hd.se/helsingborg/2014/06/10/22-aringen-vill-inte-beratta/?from=rss

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar