onsdag 27 januari 2010

- RÄTTEN ATT SÄGA NEJ - LÄR DIG ATT SÄGA NEJ - ETT NEJ ÄR ETT NEJ
Hur lär jag mig att säga "NEJ"? Att lära sig att säga NEJ.....

Att säga NEJ kan vara mycket svårt. Människor med låg självkänsla har ofta svårt att vara bestämda. De tror att de måste möta andra människors förväntan, och det är därför svårt för dem att sätta gränser gentemot andra. De skäms och känner sig skyldiga när de säger NEJ. Men att hela tiden göra saker och ting emot sin vilja kan sluta i att man känner sig använd och blir bitter.
... Visa mer
Ett enkelt och direkt "NEJ, jag är inte i stånd till att hjälpa dig med det" är den bästa lösningen. Om man vill eller känner att man måste ge en förklaring bör man håller den enkel:"NEJ, jag har redan ett annat möte den tiden", eller "NEJ, jag är ledsen, men jag hinner inte."

Andra sätt att säga NEJ:

* NEJ, jag kan inte göra det just nu

* NEJ tack. Inte den här gången. Men tack för att du frågade.

* Jag är ledsen, men NEJ.

* Snälla acceptera att jag inte kan.

* Helst inte.

För att förmedla ett bestämt NEJ bör man:

* Start meningen med ordet NEJ

* Skaka på huvudet och använda andra icke verbala signaler, vilka understryker ordet NEJ. Rösten bör samtidigt vara klar och direkt, och man bör ha ögonkontakt

Om någon ställer en fråga är det rimligt att be om tid för att tänka över saken, innan man lämnar ett svar. Beslutet bör vara helt ditt eget, men ibland är det svårt att bara säga "NEJ, inte just nu". För att underlätta kan man i dessa lägen använda ett empatiskt röstläge, samt lägga till att man gärna hjälper till en annan gång, när det passar bättre:

"Jag är ledsen, jag skulle gärna ha passat din katt nästa helg, men min man och jag ska bort då. Jag vet att det kommer att bli svårt för dig att hitta någon annan som kan ta hand om din katt. Jag ska försöka att hjälpa dig nästa gång." Kom ihåg att svaret NEJ är ett ärligt svar. Man har alltid rätt att säga NEJ.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar