torsdag 28 januari 2010

Fler kan sättas på säkerhetsavdelning

Regeringen vill att även den som dömts till ett kortare straff än två år skall kunna placeras på en så kallad säkerhetsavdelning.
Det ska ske om det finns risk för rymning eller fritagning.
– Det är framförallt personer där det finns risk för fritagning, sådana som är så intressanta för grupper utanför att man är beredd att försöka få loss dem, säger Beatrice Ask.
I dag är huvudregeln att bara den som är dömd till två års fängelse eller mer kan placeras på en så kallad säkerhetsavdelning.
Där är besöken som regel bevakade och man lyssnar på telefonsamtalen. Det finns fler kameror och mer personal än på vanliga fängelseavdelningar.
Det finns i dag en möjlighet att placera personer med kortare fängelsestraff än två år på en säkerhetsavdelning om man misstänker att personen ägnar sig åt kriminell verksamhet på anstalten.
Nu vill regeringen skärpa lagstiftningen så att fler personer med kortare straff kan komma ifråga så att det gäller även de där det finns risk för rymning eller fritagning. Det trots att rymningarna har minskat avsevärt de senaste åren.
http://www.sr.se/cgi-bin/ekot/artikel.asp?artikel=3399305

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar