fredag 5 oktober 2012

När den sociala insatsgruppen drog igång sitt arbete för åtta månader fanns det tre kriminella nätverk i Norrköping: Hells angels, Outlaws och Black cobras supportergäng M16.

Gängmedlemmar hoppar av 

– En del upptäcker ju vilket liv det här innebär, att man kan bli utsatt för allvarlig brottslighet. Det finns en oro att vara med i ett nätverk när man ser att ens kamrater blir misshandlade, knivhuggna och till och med skjutna. Nu är det inte film, nu är det verklighet, här vill inte jag vara, berättar Robert Kalmendal som är chef på narkotika- och underrättelseenheten vid polisen i Östergötland.
Robert Kalmendal, chef för narkotika- och underrättelseenheten i Östergötland Foto: Sveriges Radio
 http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=160&artikel=5297262

NORRKÖPING Den kriminella gängtillhörigheten har blivit lösare än vad den var förut. Det hoppas mycket mer från ett gäng till ett annat.- Kommer du inte framåt i ett gäng så byter du till ett annat, säger Robert Kalmendal, chef för polisens narkotika och underrättelsetjänst.

Som Folkbladet berättade i tisdags har sju personer på kort tid hoppat av kriminella gäng i Norrköping. Men Kalmendal menar att det handlar om långt fler än så.

- Minst tio personer till, som inte har nått tröskeln att hamna på polisens lista över kriminella, har valt att lämna kriminaliteten, säger Robert Kalmendal.

Tre av avhopparna upplevdes av polisen som hopplösa fall. De är personer som har haft ledande personer inom i kriminella gäng som varit inblandade i många uppmärksammade våldsbrott i Norrköping den senaste tiden. Avhopparna har nu på egen hand skrivit på kontrakt, med den sociala insatsgruppen, att de vill lämna det kriminella nätverket.

- Men det handlar knappast om några miljonärer. Vissa av dem som hoppat av har periodvis knappt mat för dagen, säger han.

När den sociala insatsgruppen drog igång sitt arbete för åtta månader fanns det tre kriminella nätverk i Norrköping: Hells angels, Outlaws och Black cobras supportergäng M16.
http://www.folkbladet.se/nyheter/norrkoping/default.aspx?articleid=6178599

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar