tisdag 23 oktober 2012

Så lyckades polisen bryta inbrottstrenden

Polisens hårdsatsning mot bostadsinbrott har gett resultat i Stockholm. Trenden med ökat antal bostadsinbrott har brutits sedan insatsen startade i mars. Men trots ökade resurser är det fortfarande endast ett fåtal av inbrotten som klaras upp.

Arbetet mot bostadsinbrott i Stockholm inleddes med att polisen kartlade de personer som misstänktes vara ansvariga för de flesta av inbrotten. På polisens så kallade targetlista finns 220 personer. 43 är markerade som -nyckelpersoner. Enligt polisen handlar det om cirka tio gäng med främst ungdomar. Fredrik Gårdare kallar dem för multi-kriminella. Han håller fram en mapp med bild, namn och personnummer på ungdomarna han beskriver.
– De är dömda för massor av grejer. Få har gått färdigt hög-stadiet och ingen har avslutat gymnasiet. Det är ett stort socialt problem.

En viktig del av polisens arbete är att signalera till gängen att polisen tar inbrotten på allvar. Enligt Fredrik Gårdare handlar det inte bara om att döma fler utan också om att splittra upp gängen och försvåra för dem att begå framtida brott.
– Direkt när vår specialgrupp satte igång i mars sjönk antalet inbrott. De vet att vi har koll på dem, för de har koll på oss.
http://www.svd.se/nyheter/stockholm/sa-lyckades-polisen-bryta-inbrottstrenden_7605172.svd

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar