lördag 27 oktober 2012

"Snusmumrikarna" är kurirer åt kriminella

Direkt när färjan lämnar hamnen i Kapellskär stormar ­männen in i taxfree-butiken.
De kastar ner fem stockar snus - den maximalt tillåtna mängden man får köpa på en biljett - i varukorgarna, betalar kontant, lämnar snuset på uppsamlingsplatsen i vilorummet och skyndar sedan in på taxfree-affären för att handla igen. Med nya biljetter.

- Helikopterrån får otroligt stor uppmärksamhet, medan snus-kurirerna kan verka oförargliga. Men dessa aktörer är oerhört välorganiserade och lurar staten på 350 miljoner om året i skatt, vilket motsvarar värdet av tio helikopterrån, säger Mikael Lindgren, operativ chef för tullen i Stockholm.

Var och en av snuskurirerna på denna kryssning handlar 35 stockar snus var, à 249 kronor. För de 8 715 kronor varje person gör av med kan han inkassera 17 nya biljetter, gratis. Vilka i sin tur används vid nästa inköpsrunda.

Och att det är just snus som smugglas är ingen slump. De senaste sex åren har skatten på snus höjts från 123 kronor kilot till 382 kronor.

En dosa snus kostar i dag runt 50 kronor, jämfört med ungefär hälften så mycket till sjöss.
Och till skillnad från cigaretter, som klassas som tobak och som man bara får föra in en limpa av skattefritt i Sverige, räknas snus som livsmedel.

Livsmedel får man föra in skattefritt för ett värde av 4 300 kronor, vilket motsvarar 17 stockar snus.
http://www.expressen.se/nyheter/dokument/snusmumrikarna-ar-kurirer-at-kriminella/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar