söndag 7 oktober 2012

Mordet på bröderna Eddie och Yaacoub Moussa på spelklubben Oasen sommaren 2010 innebar att polisen till sist kraftsamlade mot maffian och andra kriminella nätverk som kunnat skaka en hel stad.

Rättegången tog 62 dagar och förundersökningen omfattade 22 000 sidor. Hela rättsprocessen har hittills kostat 208 miljoner, enligt en uträkning av SR:s Ekot. Enbart notan för advokater och målsägandebiträden är nu på 70 miljoner kronor.

Och så ska hela det gigantiska Södertäljemålet tas om i tingsrätten.
Svea hovrätt fann att en moderat fritidspolitiker och nämndeman i målet var jävig. Han satt samtidigt som ledamot i polisnämnden i Södertälje. Nämnden bestämmer "inriktningen" för polisens arbete och ett antal poliser har informerat nämnden om arbetet mot den organiserade syrianska brottsligheten i Södertälje.

En nämndeman i Sverige är lika mycket domare som en välutbildad juristdomare. Den moderate nämndemannen hade uppenbarligen inte omdöme nog att förstå att om man sitter i polisens knä så måste också ens opartiskhet ifrågasättas.

Att Svea hovrätt med kylig juridisk precision struntar i att en av Sveriges dyraste rättegångar måste tas om är en seger för rättssäkerheten. Rättvisa måste helt enkelt få kosta. Den omdömeslöse moderaten från Salem visar ännu en gång att amatörer inte ska befordras till domare. Dessutom strider det mot grundläggande principer i en rättsstat att politiska partier tillsätter domare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar