torsdag 16 maj 2013

Att bara fyra av 17 misstänkta personer fälldes för grov misshandel var en stor seger för Hells Angels och deras undergrupper.

Att bara fyra av 17 misstänkta personer fälldes för grov misshandel var en stor seger för Hells Angels och deras undergrupper. Det säger författaren och journalisten Lasse Wierup som skrivit flera böcker om kriminella gäng i Sverige. Alla som friades kan nu vänta sig stora skadestånd.

– Det är en triumf för Hells Angels, säger Lasse Wierup till P4 Kalmar.

-- Dels för att så många frias helt och nu kommer få skadestånd från staten för att de suttit oskyldigt häktade. Men det är också en triumf därför att man från hovrättens sida säger att medlemskap i Hells Angels och dess undergrupper inte innebär att man tillhör en brottsorganisation utan det här ska betraktas som vilka motorcykelföreningar som helst.

Att de allra flesta misstänkta friades av hovrätten kom inte som någon överraskning för Lasse Wierup. Han säger att andra hovrätter kommit till samma slutsats i liknande fall.

Olika syn inom rättsväsendet

Däremot visar domen att polis och ofta också åklagare har en annan syn på det här än vad lagstiftarna har.
För där polisen ser Hells Angels och flera andra grupper som problem som man måste lägga stora resurser på att hålla koll på, så ser lagen dem som vilka andra föreningar som helst.

Kan inte försvåra för kriminella organisationer

– Man lägger väldigt stora resurser på att punktmarkera den här gruppen. Det är en intressant klyfta mellan det och vad man från riksdagens sida säger i frågan hur man ska betrakta Hells Angels, säger Lasse Wierup.
– Till skillnad från många andra europeiska länder, Tyskland inte minst, har man i Sverige sagt att den grundlagsskyddade föreningsfriheten väger tyngre. Vi kan inte försvåra för Hells Angels, Bandidos, Outlaws och andra grupperingear som polisen åtminstone tycker bedriver kriminell verksamhet.
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=86&artikel=5535108

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar