tisdag 14 maj 2013

11 av 15 frias för attacken mot Svineri MC

Kalmar Publicerad 130514 11:14 Uppdaterad 130514 12:00
Göta hovrätt anser inte att bevisen räcker mot flertalet av männen som i tingsrätten dömdes för attacken mot Svineri MC.

Av de 15 som i tingsrätten dömdes till 2,5 års fängelse frias 11 helt.
Hovrätten menar att bevis saknas även om den finner "besvärande omständigheter" som pekar mot männens skuld. Rätten anser att det går att fastställa att flertalet av männen verkligen befann sig vid Svineri MC vid tiden för attacken, men att det inte är klarlagt att de "på något sätt deltog i eller främjade gärningarna".

Får ta hela skulden
För fyra skärps straffet till fyra års fängelse. De döms för samtliga brott inne på Svineri MC:s område: sju fall av grov misshandel, ett fall av misshandel, fyra fall av egenmäktigt förfarande samt skadegörelse.

Alla fyra hade spår av blod på sig då de greps, blod som inte kan ha hamnat där om de inte var med och utförde våldsdådet, konstaterar hovrätten.
De "har alla haft en så aktiv roll vid genomförandet av angreppet att de är att anse som medgärningsmän till samtliga gärningar som hovrätten funnit styrkta", skriver rätten i sin dom.
http://www.ostran.se/NYHETER/Kalmar/11-av-15-frias-foer-attacken-mot-Svineri-MC 

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article16774315.ab 


På tisdagen föll Göta hovrätts dom mot de män med Hells Angels-koppling som anklagats för att ha attackerat en familjefest hos klubben Svineri MC i Smedby utanför Kalmar förra året. Totalt överklagades domarna för 17 av männen till hovrätten. Den högre instansen friar nu 11 av de 15 som fälldes i tingsrätten.
En enig hovrätt fäller de fyra återstående männen för grov misshandel, egenmäktigt förfarande och skadegörelse.
– Lite förvånad är jag ändå, säger polisens operativa chef Klas Werme till P4 Kalmar.
Vid festen misshandlades flera festdeltagare efter att maskerade män, beväpnade med tillhyggen, plötsligt rusat in på området.
Polisen kunde snabbt gripa flera män i bilar som stoppades på olika platser, när fordonen var på väg i riktning från Kalmar.
19 personer åtalades. Fyra av dem friades i Kalmar tingsrätt. 15 fick fängelse i 2,5 år i domen som slog fast att det handlar om organiserad brottslighet.
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=86&artikel=5533512

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar