onsdag 29 november 2017

Polisen varnar för nya våldsgänget

Det kriminella gänget La Familia, där flera av medlemmarna är dömda för brott, kan vara på väg att slå sig ner i Göteborg.
– Vi är väl medvetna om att La Familia försöker etablera sig här, säger Sven Lindgren, polisens expert på kriminella mc-gäng i Västsverige.
Gänget har tydliga sympatier med det fruktade mc-gänget Satudarah MC där medlemmarna bland annat svär sin trohet genom en blodsed.

Nyligen kunde GT berätta att det kriminella mc-gänget Satudarah kan vara på väg att slå sig ner i Västsverige.
Och nu kan alltså även mc-gängets sympatisörer – La Familia – gå samma väg.
– Vi håller på att kartlägga detta. Det finns indikationer på att La Familia finns i Göteborg, svar ja, säger Sven Lindgren, polisens expert på kriminella mc-gäng i Västsverige.
Han fortsätter:
– I så fall är det ännu ett kriminellt gäng som har blivit så kallat synliga.

La Familia i Göteborg

Huruvida gänget kommer få fäste är dock för tidigt att uttala sig om.
– Det är för tidigt att säga om det kommer finnas stabilitet i det här, eller om det kommer bli kortvarigt. Det är en utvecklingsfas och vi följer den händelseutvecklingen.

LÄS OCKSÅ: Polisens tillslag mot beryktade mc-gänget

Sedan flera år tillbaka finns gänget La Familia – som enligt polisen betecknas som ett kriminellt sådant – i Skåne. Vid årsskiftet 2012 började de dyka upp i Malmö. De kommer ursprungligen från Halmstad.

Kopplade till Satudarah MC

Det finns La Familia respektive La Familia MC. Den senare varianten har ett direkt utbyte med Satudarah på ett mer officiellt sätt, enligt polisen.
Men det finns alltså en koppling även mellan La Familia och Satudarah.
– Om de har några sympatier ser de ut att gå mot Satudarah MC. Däremot är det ingen officiell supporterklubb eller grupp till Satudarah. Men de har sympatier åt det hållet.

Senast förra månaden bevakade polisen när La Familia MC bistod med lokal för Satudarahs fest i det lilla samhället Finja i Hässleholms kommun i Skåne. Många av medlemmarna har en historik i andra gäng, som mc-klubben Outlaws.

LÄS OCKSÅ: Här festar Satudarah – firade nya medlemmar

Polisen ser alltså tydliga tecken som gör att man kan misstänka att delar av La Familia kan ha blivit en del av den organiserade kriminella mc-världen, som har en helt egen uppsättning av speciella regler och koder.

Vilken typ av brott sysslar gänget med?
– Det är ju ett kriminellt gäng. Vad sysslar kriminella gäng med? frågar Sven Lindgren retoriskt.
Han tillägger:
– Det är inget hokus pokus.
Domarna talar sitt språk: flera i gänget är dömda för brottslighet. Senast i fjol dömdes två medlemmar till fängelse efter att ha utpressat en man på 93 000 kronor.

LÄS OCKSÅ: MC-gäng hotade man efter romans

Polisen har inga uppgifter om att gänget har någon lokal i Göteborg.
– Nej. Det har vi ingen kännedom om, och det tror vi inte heller i nuläget.
Hur många individer det kan röra sig om vill polisen – som just nu befinner sig i en underrättelsefas –  inte gå ut med.

LÄS OCKSÅ: Fruktade mc-gänget kan slå sig ner i Västsverige

Satudarah MC har sin bas i Nederländerna, men finns i dag även i Norden och har en fullvärdig avdelning i Malmö. Satudarah grundades av indonesiska invandrare i början av 90-talet. På indonesiska betyder Satudarah "ett blod". Det ska symbolisera allas lika värde och medlemmarna kommer från olika etniska grupper. Medlemmarna har figurerat i utredningar kring allt från utpressning och knark till våld och mord.

"Framtiden får utvisa"

Gänget befinner sig i samma så kallade enprocentsmiljö som Hells Angels och Bandidos. I Tyskland har det varit konflikter mellan Satudarah och Hells Angels. En av Satudarahs ledare, Michel Boer, är på flykt från rättsvisan sedan i september i fjol. Det enligt Interpols lista över eftersökta personer som han är uppsatt på. Brottet: "Ledare för en kriminell organisation". Bara för någon vecka sedan slog polisen till mot Boers hem, utan att hitta honom, enligt holländska medier.

Om La Familia förväntas ställa till med problem i Västsverige vill polisen dock inte uttala sig om.
– Det är en hypotetisk fråga. Det får framtiden utvisa, säger Sven Lindgren.

LÄS MER: Här avslöjas fruktade mc-gängets blodsed

https://www.expressen.se/gt/polisen-varnar-for-nya-valdsganget/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar