torsdag 30 november 2017

Polisen tvingade av mc-gängmedlem hans tröja – för att den är ett brottsverktyg

Den 46-årige gängmannen misshandlade sin sambo. När polisen kom hotade han flera av dem. Då tvingade polisen av honom tröjan med gängtryck och grep honom. Tröjan anses vara ett brottsverktyg.

Det var i tisdags som polisen ryckte ut till en bostad i utkanten av Sjöbo. En man misshandlade sin sambo eller flickvän, sa larmet. Rubricering: ”brott i nära relation”.

Mannen hör enligt Sydsvenskan och HD:s uppgifter till motorcykelgänget Hells Angels undergruppering Red & White Crew och bar en tröja med Hells Angels symbol på.
I gängvärlden skapar brottsmisstankar om våld ofta status. Men inte när det gäller våld mot kvinnor. Det kan vara en förklaring till att 46-åringen, enligt vad poliserna på plats beskriver i sin rapport, reagerade extra kraftigt på polispatrullernas ankomst.
 
Han insåg att han skulle bli ”utskämd”.
Läs mer:Gängmän fick ta av sig för att komma in på festivalen
Oavsett vilket så ska mannen ha slungat ut dödshot mot flera av poliserna som ryckte ut. Ett hot som uppfattades extra hårt, med tanke på att han bar gängfärger och därför hänvisade till ett stort våldskapital.
 
Därför beslutade ansvarig polisman att beslagta tröjan som ett brottsverktyg.
Det finns flera domstolsutslag som godkänt det förfarandet, som också uppfattas som särskilt förnedrande för en gängman. Exempelvis i våras när folk i den kriminella grupperingen La Familia fick västar med tryck beslagtagna vid två olika tillfällen.
 
Kommissarie Patrik Andersson vid underrättelseenheten hos polisen i region syd bekräftar Sydsvenskan och HD:s uppgifter om 46-åringen i Sjöbo och säger:
– De här attributen framkallar stor fruktan hos många personer. De är själva förutsättningen för att man ska kunna pressa människor och begå brott – visa att man har tillgång till ett större våldskapital än sitt eget.
 
Patrik Andersson menar att de många hoten och attackerna mot poliser på senare tid dels är tecken på att kriminella vill visa sig farligare än man i många fall är, med stöd av kumpanerna i gänget eller nätverket.
 
Dels visar det att polisen lyckas med sina insatser för att pressa gängen.
– Hoten blir fler för att flera grupperingar är sjukt trötta på att polisen är på dem hela tiden, det märker vi tydligt på dem. Det har vi märkt hos LTF [Det från början danska gänget Loyal to familia], La Familia [undergrupp till Satudarah] och Satudarah.
 
Beslaget av den 46-årige mannens tröja kommer högst troligt att behandlas i domstol, för att ytterligare mejsla fram en rättspraxis.
https://www.sydsvenskan.se/2017-11-04/polisen-tvingade-av-mc-gangmedlem-hans-troja-ar-ett-brottsverktyg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar