onsdag 29 november 2017

44-åringen misstänks ha mördat ett vittne dagen före en rättegång.

Efter att ha flytt Sverige efterlystes han internationellt och hamnade på EU:s ”Most wanted-lista”.
Efter nästan två år greps han i Tunisien – men någon svensk rättegång är inte aktuell i nuläget.
– Han är både svensk och tunisisk medborgare och Tunisien har meddelat att de inte utlämnar tunisiska medborgare, säger vice chefsåklagare Mats Näkne. 

I januari 2016 sköts en 20-åring till döds på en parkering i Hageby i Norrköping dagen innan han skulle vittna i rätten mot en man med kopplingar till ett mc-gäng.
En 44-årig man – som tidigare haft en framstående eller ledande roll i ett kriminellt gäng – misstänktes snart för mordet. 

I februari 2016 häktades 44-åringen i sin frånvaro på sannolika skäl misstänkt för mord.

Utlämnas inte

Nu kan Aftonbladet berätta att mannen har gripits – i Tunisien.
– Vi kan bekräfta att han har blivit gripen, säger en inspektör på polisens FAST-grupp.
Men någon rättegång i Sverige är inte att vänta, uppger Mats Näkne, vice chefsåklagare som leder utredningen.
Sverige har inget utlämningsavtal med Tunisien.
– Han är både svensk och tunisisk medborgare och Tunisien har meddelat att de inte utlämnar tunisiska medborgare till andra länder, säger Mats Näkne.
Tunisiska myndigheter har kommit med ett erbjudande att ta över ärendet från Sverige.
– Men det har vi sagt nej till. Det går inte vid den här typen av ärenden, säger Näkne.
Hur bedömer du möjligheterna att skuldfrågan någon gång kommer att prövas i svensk domstol?
– Det beror på om han tar sig till ett annat land. Han är fortfarande internationellt efterlyst och häktad i sin utevaro. Men det är ingen idé för oss att sätta igång ett utlämningsförfarande när vi vet att det blir nej i slutändan, säger Mats Näkne, vice chefsåklagare.


Högprioriterat fall

Den mordmisstänkte 44-åringen har ett digert brottsregister och har tidigare avtjänat bland annat ett nio år långt fängelsestraff för grovt rån och dråpförsök.
För FAST-gruppen – specialenheten som arbetar med internationellt efterlysta – har den mordmisstänkte 44-åringen varit ett prioriterat fall.
– Han misstänks ha begått ett väldigt grovt brott och anses som farlig med ett väldigt högt våldskapital. Vi har samarbetat med minst fyra olika länder för att få fram information som ska kunna leda till ett eventuellt gripande. Det har varit mycket påtryckningar från vår sida och det är ingen slump att han är gripen, säger inspektören på FAST.
Gripandet av mannen kunde genomföras tidigare i november. Åklagare Mats Näkne vet inte om mannen fortfarande är frihetsberövad.
– Det känner jag inte till och jag vet heller inte varför han greps där nere, om det var på grund av efterlysningen eller om det fanns någon annan anledning, säger Näkne. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar