onsdag 29 november 2017

Mord, hat och hämnd – nya mc-kriget skakar Danmark

Anlagda bränder, skottlossningar och knivskärningar. Det blodiga bråket mellan mc-klubbarna Satudarah och Bandidos har eskalerat.
Konflikten sträcker sig till ett mord flera år tillbaka i tiden – utfört av ett annat gäng.
Satudarah har inte hämnats tillräckligt och Bandidos har inte slutat att svara.

Sent på kvällen den 9 december 2013 sköts en 22-årig man genom en ruta i Danmark. 22-åringen dog – men det var aldrig tänkt att han skulle träffas.
Hans äldre bror med tydliga Bandidoskopplingar var målet och den yngre brodern råkade bara befinna sig på fel plats. För dådet dömdes en gängmedlem.
– Rätten anser att det inte var meningen att döda XX, utan hans bror som vid gärningstillfället hade kopplingar till Westside Nation, uttalade sig domare Ulla Tange Christensen i samband med domen.
Westside Nation finns inte längre i någon större omfattning i Danmark. Många av medlemmarna har i stället gått med i det kriminella mc-gänget Satudarah.

Startskottet

Ganska precis två år efter mordet dömdes en då 21-årig man för dådet. Hans kopplingar till Bandidos var starka och efter mordet ebbade konflikten ut.
Men det var samtidigt det riktiga startskottet för det krig som nu eskalerar.
Det nya mc-kriget tog fart den 27 oktober i år när två Bandidos-medlemmar knivhöggs i Herlev utanför Köpenhamn. En av de som knivhuggits är bror till den man som dömdes på mordet på 22-åringen.

LÄS MER: Danska gäng i blodiga uppgörelser

Polisens teori

Tillsammans med en skara från Bandidos som av olika anledningar blivit utslängda från gänget, utgör de forna Westside Nation-medlemmar den kärna som har sin bas i Köpenhamn under Satudarahs flagg.
Efter masslagsmålet där två Bandidos-medlemmar knivskadades har skottlossningar, anlagda bränder och misshandlar präglat konflikten.
Den danska polisen säger sig inte ha låst sig vid någon teori – men enligt Ekstrabladet är det inte otänkbart att konflikten har sin grund i mordet för fyra år sedan.
– Den vinkeln ingår också som en av polisens förundersökning om konflikten, säger Michael Kjeldgaard, utredare vid den danska polisen, till Ekstrabladet.

Det blodiga kriget

Den 28 oktober jagade gängen varandra i olika omgångar, där Bandidos-medlemmar sköt efter antagonisterna. En stund senare samlades ett 50-tal unga personer, många med Satudarah-västar i Værebo Centeret i Bagsværd.
Två dagar senare blev en Bandidos-medlem brutalt överfallen i en kiosk med slag och sparkar som följd. Bandidos jagade en stund senare en flyktbil som visade sig tillhöra Satudarah. Föraren och passageraren i bilen flydde från platsen beväpnade med pistol. På kvällen samma dag hittade polisen vapen i ett område som ses som ett tillhåll för Satudarah-medlemmar.
Den 3:e november anlades en brand i en tatueringsstudio i Ballerup. Tatueringsstudion tillhör en före detta Bandidos-medlem, som lämnade gänget för flera år sedan.
– Man har gett sig på en verksamhet som inte har några band till den klubben. Det bevisar bara ännu en gång att det här är en miljö där det finns människor som handlar innan de tänker, säger tatueringsstudions ägare Lars Toxværd till Ekstrabladet.
Brandattentatet är bara ett i raden den senaste tiden, som anses vara en markering mot Bandidos.

LÄS MER: Här festar Satudarah – firar in nya medlemmar

Förhandlar om fred

Enligt uppgifter till Ekstrabladet förhandlar nu Bandidos och Satudarah om fred. Hur förhandlingarna går till – eller när det kan bli vapenvila –  är inte känt eftersom inte något av gängen vill uttala sig.
Inte heller polisen kommenterar de påstådda förhandlingarna.
– Det har jag ingen kommentar till, säger Michael Kjeldgaard.
Varken Bandidos eller Satudarah har, enligt den danska tidningen, velat uttala sig om den blodiga konflikten.
https://www.expressen.se/kvallsposten/forklaringen-till-det-stora-nya-mc-kriget/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar