tisdag 21 mars 2017

– Tidigare hade den organiserade brottsligheten ofta mc-väst, nu har de inte sällan kostym och IT-kunskaper, konstaterar Ulf Gustafsson på PrimeSafe.

Experten: "Bedragaren bär kavaj och slips"

På 1990-talet hade vi mc-gängen som gjorde upp om den kriminella marknaden.
Nu har bedragarna betydligt mer sofistikerade metoder och har inte sällan kavaj och slips.
– Vi talar gärna med våra barn om säkerhetsfrågor, men alla företag har inte detta högt på agendan. Men även ni kan drabbas, säger Ulf Gustafsson på säkerhetsföretaget PrimeSafe.
 
I morse mötte han företagare på Gothia Science Park för att ge tips på hur man skyddar sig mot den delvis nya brottsligheten.
Klart är i alla fall att den ökar och det ganska snabbt.
- Det är inte meningen att jag ska komma hit och skapa oro eller skrämmas. Men jag vill att ni ska vara medvetna att den organiserade brottsligheten kan försöka komma åt företagets pengar, fortsätter Ulf Gustafsson.

 

Öresundsbron orsaken

När Öresundsbron projekterades och togs i bruk i slutet av 1990-talet insåg mc-gäng som Hells Angels och Bandidos att den gav nya möjligheter till brott. Därför etablerade man lokalkontor i både Sverige och Danmark.
– Ofta rekryterade de nya medlemmar med hjälp av att ta kontakt med olika raggarklubbar, bland annat Dirty Dragels, förklarar Gustafsson.
Det slutade med öppet krig.
– De sköt pansarskott in i varandras lokaler och människor dog. Vårt antagande är att lönsamheten blev för dålig och det slutade med att de slöt fred, menar säkerhetsexperten.

 

Förortsgängen

En annan mer löst sammansatt form är de så kallade förortsgängen. De har vuxit upp på samma gård eller kanske spelat i samma fotbollslag.
– Personer som Alexandra Pascalidou har varnat för det som skulle komma i 20 år, men det är först nu vi börjar reagera på allvar, vilket jag tycker är märkligt, menar Ulf Gustafsson.
Gängen lever i ett slags utanförskap till samhället och har mycket lågt förtroende för rättsväsendet.
– På sikt kan det bli extremt farligt.

 

Brott som projekt

Samtidigt har en annorlunda form av kriminalitet i projektform vuxit fram.
– Det drivs som liknande verksamhet på företag och inte sällan knyter de IT-kompetens och ekonomiska färdigheter till gruppen. Inte sällan vandrar olika personer in och ut i grupperingen beroende på vad man behöver för tillfället, förklarar Gustafsson
I Sverige menar säkerhetsföretaget att vi har en väldigt stor tillförlit till större företag och myndigheter. Ibland gör det att vi inte är lika vaksamma.

– Det är dessutom väldigt viktigt att man är försiktig med sina lösenord och inte lämnar ut dem på nätet.
2006 begicks 60 000 kända bedrägerier i landet, för 2016 är den officiella statistiken 220 000.
Hälften av fallen handlar om privatpersoner, hälften om företag.
– Men vi är övertygade om att mörkertalet är stort, en undersökning visar att närmare 50 procent av fallen aldrig anmäls. Det finns en uppfattning om att det ändå inte händer något om man anmäler eller också vill man skydda varumärket. Men det är viktigt att anmäla, inte minst för att det påverkar hur polisen fördelar sina resurser.

 

Positiv trend

En positiv trend är att rån misshandel och mord minskar.
– Det har varit många dödliga skottlossningar efter gänguppgörelser den senaste tiden.
Men fall som Lisa Holm, där offer och gärningsman inte känner varandra har blivit ovanligare. Ofta finns det en anknytning.
Men Ulf Gustafsson anser att det finns en naturlig förklaring.
– Om du avslöjas med mord eller narkotikabrott kan du få 8 till 10 års fängelse. Men många av bedrägerierna är svårupptäckta och ger dessutom ganska låga straff. Vad skulle du valt?

 

Kvalificerade

2016 ökade exempelvis IT-bedrägerierna med 39 procent.
Många fall är väldigt sofistikerade och man har god insyn i företaget, exempelvis att vd:n sitter i möte.
– Plötsligt dyker det upp ett mejl hos ekonomichefen som talar om mötet, men att denne måste göra en utbetalning. I det aktuella fallet hade pengarna inte nått fram, så man kunde stoppa transaktionen.
Ulf kan också ge exempel på hur underrättelseofficerare försökt komma över försvarshemligheter genom att skapa speciella situationer och vara väldigt väl förberedd.
Förr stod inbrottstjuvarna på Landvetter och Stena-terminalen och såg vilka dyra bilar som parkerade eller körde på färjan.
– Då hade de minst sju timmar på sig att genomför brottet, i dag kan det räcka med att söka på Facebook. Skriv inte att ni ska åka på till Thailand i fyra veckor, utan lägg ut något när ni kommer hem istället.

 

Köpa examen

Säkertsexperten kan också ge flera exempel på hur anställda ger information om larm och dylik eller själva begår brott på företaget.
– Tänk också på vilka ni anställer och gör en bakgrundskontroll. I dag kan du köpa en amerikansk doktorsexamen för tusen kronor.

 

Statistiken säger följande:

• Bedragare är mellan 36 och 55 år.
• Bedragare är mestadels män (70 procent).
• De har varit anställda ganska länge, minst sex år.
• De har ofta hög position och högt anseende.
Kort sagt – var vaksamma.
http://www.skaraborgslanstidning.se/article/sakerhetsexperten-sa-ser-bedragaren-ut/
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar