torsdag 9 mars 2017

Merhawi Aregai, 26 – som hade en ledande roll i det kriminella nätverket Lejonen – sköts till döds i går.

Aregai och en ytterligare man sköts i huvudet i en bil i Kista på onsdagskvällen. 

Merhawi Aregai, 26 – som hade en ledande roll i det kriminella nätverket Lejonen – sköts till döds i går.
Aregai och en ytterligare man sköts i huvudet i en bil i Kista på onsdagskvällen.
Dubbelmordet innebär att fem personer mördats i Stockholmsrådet den här veckan – nu begär polisen extra resurser.
Totalt 47 mord är just nu under utredning i Stockholmsområdet.

Två män sköts ihjäl i en bil i Kista i Stockholm på onsdagskvällen – de hittades skjutna i en bil vid 22-tiden. Enligt Expressens uppgifter var de båda skjutna i huvudet. Ett vittne säger:
– Jag hörde fyra till sex skott.
Expressen kan nu berätta att en av de två skjutna var Merhawi Aregai, 26 – en ledande figur inom Lejonen, ett kriminellt nätverk känt för sin narkotikarelaterade brottslighet i Stockholms förorter.
– Jag vill inte säga något. Jag är mitt i sorgen, säger en anhörig som Expressen talat med.

Merhawi Aregai förekommer under 19 avsnitt i belastningsregistret och är bland annat dömd för rån, misshandel, våld mot tjänsteman och olaga tvång, grovt vapenbrott och grovt narkotikabrott.

 

Senaste offret i de dödliga gängkonflikterna

På en extrainsatt presskonferens på torsdagen sa polisen att man nu kräver extra resurser efter att fem personer mördats den här veckan, bara i Stockholmsområdet.

– Vi kan konstatera att det rör sig uteslutande om gängmiljö. Det är kända konflikter och impulshandlingar som är svåra att avvärja, säger Patrik Ungsäter, kommenderingschef, på presskonferensen.
I en tingsrättsdom från 2014 pekas Aregai ut av polisen som medlem i det kriminella nätverket Lejonen.
Enligt Expressens uppgifter har han avancerat till en ledande roll inom gruppen – medan tidigare ledare avtjänat fängelsestraff.
I januari 2015 dömde Svea hovrätt flera utpekade medlemmar i Lejonen till långa fängelsestraff i en omfattande kokainhärva. Merhawi Aregai bedömdes vara en central figur i umgängeskretsen, men till skillnad från åklagaren bedömde domstolen det inte som att bevisningen räckte för att slå fast att Aregai hade haft någon ledande roll i anskaffandet av knarket.
Han dömdes till två års fängelse för grovt narkotikabrott, ett lindrigare straff än flera av de andra medåtalade. I juli samma år fick han villkorlig frigivning.

 

Dömdes för vapenbrott

En månad efter frigivningen greps Aregai igen, och dömdes senare för grovt vapenbrott efter att ha gått runt med en skarpladdad pistol på Kungsholmen i Stockholm.
Under sin tid i fängelse på Hallanstalten fick Aregai en varning om hot mot tjänsteman eftersom han hade tre mappar - en grön, en gul och en röd - där han förvarade dokumentation med bland annat personalens adresser. På anstalten tolkades det som att han försökte skrämma personalen.
När Merhawi Aregai sköts till döds stod han åtalad för narkotikabrott i ett fall där huvudförhandlingen var schemalagd till senare den här månaden.
Målet öppnades redan i slutet av 2011 men har dragit ut på tiden eftersom en medåtalad till den nu mördade mannen inte har gått att nå för delgivning.

 

Konflikt med Wolfpack

Lejonen har i nordvästra Stockholm i flera år legat i strid med gänget Brödraskapet Wolfpack, en blodig konflikt med flera uppmärksammade skottlossningar och knivattacker.

Flera poliskällor uppger dock för Expressen att konflikten ebbade ut under förra året sedan Wolfpack gett upp och lagt ner sin verksamhet i området. En händelse i oktober 2016 bedömdes ha satt definitiv punkt för konflikten när en ledande medlem i Brödraskapet Wolfpack sköts till döds utanför Ica Maxi i Barkarby.
Ingen har dömts för det mordet – och det har förblivit oklart om det varit en del i striden mot Lejonen. En poliskälla säger att Lejonen, som kopplas till narkotikahandel, efter konflikten med Wolfpack fått nya fiender bland de många narkotikainriktade och löst sammansatta gängen i nordvästra Stockholm.
http://www.expressen.se/nyheter/stockholm/gangledare-dodad--skjuten-i-huvudet/


http://www.tv4play.se/program/nyheterna?video_id=3834572 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar