torsdag 2 mars 2017

Soldiers of Oden patrullerar i Skaraborg

Medborgargarde nattvandrar i Skara, Falköping och Skövde
 Soldiers of Oden patrullerar nu i Skövde, Skara och Falköping. Att flera medlemmar är dömda för misshandel är inget problem, anser deras ledare.
— Vi behöver folk som kan ta för sig, säger han. 
Soldiers of Oden Elite Skaraborg har genomfört vandringar nattetid, i syfte att förhindra brott, i Skövde, Falköping, Skara och Tibro sedan gruppen bildades. Det uppger ledaren för gruppen, en man vi kan kalla Bertil. 
Gruppen bildades efter att Skaraborgs-avdelningen av Soldiers of Odin uteslutits av riksorganisationen i höstas. Enligt Bertil ingår samma personer i denna gruppering som var med i Soldiers of Odins Skaraborgsavdelning.

Han beskriver Soldiers of Oden som ett medborgargarde och tycker inte att det är problematiskt att överta polisiära uppgifter.

— Jag tänker så här att polisen inte hinner med att vara överallt. Om det sker en våldtäkt på min gata är det min skyldighet att förhindra den, säger han.

Enligt Bertil är runt 15 personer aktiva i Soldiers of Oden och ambitionen är att täcka hela Skaraborg. På facebook har gruppen 107 följare. Enligt Bertil har gruppen gjort runt fem vandringar sedan bildandet av den nya organisationen Soldiers of Oden i slutet av förra året.
Har ni förhindrat några brott under dessa vandringar?

— Nej, det har vi inte gjort handgripligen. Men det räcker med att vi går genom staden. Jag tror att vi har förhindrat både det ena och det andra, säger han.

Flera personer i Soldiers of Oden är själva dömda för brott, vilket Sveriges radio Skaraborg kartlagt, men Bertil tycker inte att det är ett problem.

— Det beror på vad det är för brott. Vi har inga kvinnomisshandlare eller pedofiler, vi begär in brottsregister. Men om någon är dömd för en misshandel för tio år sedan spelar det ingen roll. Vi behöver folk som kan ta för sig, säger han.

Själv är han bland annat dömd för misshandel och inbrottsförsök. Strax före jul förra året dömdes han för hets mot folkgrupp, efter att ha spelat in sig själv när han sjunger om att gasa judar och spränga muslimer och lagt ut det på nätet.

När tidningen ringer honom kommer han precis från avtjänandet av straffet. Han dömdes till hundra timmars samhällstjänst och berättar att han hjälper en förening i Tibro.

Bertil avtjänar alltså straffet men enligt honom är det "ingen rättvisa som har skipats".
— Jag tycker att jag får uttrycka mig precis hursomhelst. Det är jag som är kränkt, det är därför jag har gjort låtarna. Varför är det bara piss och skit överallt? Kolla i Malmö hur det ser ut, säger han.
Att gasa människor var en metod som användes i Hitler-Tyskland för att i stor skala avrätta judar och andra för nazistregimen misshagliga folkgrupper. Men enligt Bertil är det alltså han som är kränkt.
Bertil understryker också att det nya medborgargardet är till för svenskarna.

— Det är inget vi hymlar med till skillnad från Soldiers of Odin, säger han.
När tidningen frågar hur Soldiers of Oden definierar en svensk ges först inget tydligt svar.
— Det vet du väl vad en svensk är? säger Bertil.
Till slut kommer han fram till en definition.

— Man är patriot, sätter svenskheten först och värnar om sitt land, säger han.
Upprepade gånger under intervjun säger Bertil att invandrare står för en stor del av brotten i Sverige. Enda sättet han styrker detta med är iakttagelser han själv gjort som intagen i svenska fängelser. Vad han i övrigt baserar påståendet på vill han inte utveckla.

— Det kan du kolla själv. Det är du som är reporter för fan, säger han.
Medlemmar i Soldiers of Oden bär svarta västar med en stiliserad asagud och namnet i rött. Symboliken påminner om kriminella mc-gäng. Det är ingen tillfällighet.
— Det är precis samma som i en mc-klubb. Vi tar in "prospects" först.

Det enda som skiljer oss från en mc-klubb är att vi inte åker hoj, säger Bertil. 

Försvårar det inte att skapa trygghet när man påminner om ett kriminellt mc-gäng?
— Det finns några kriminella mc-gäng som alla vet. Sedan finns mc-klubbar som inte är det. Alla har samma regler. Varför skulle det vara problematiskt att ta in "prospects" så att man inte får in folk som är idioter?

Påståendet att alla mc-klubbar har samma regler stämmer inte. I stadgeförslaget från riksorganisationen Sveriges motorcyklister, som har cirka 400 klubbar anslutna, står inget om någon sorts provmedlemskap.

Att efterlikna strukturen hos mc-gäng menar Bertil är en viktig skillnad mot Soldiers of Odin.
— Grundtanken är exakt densamma som för Soldiers of Odin, men detta är uppstyrt så att det håller, säger han.

Tanken är att skapa en klubbkänsla som ska borga för kontinuitet. Varför har då gruppen tagit det snarlika namnet Soliders of Oden?

— Det är enbart för att allmänheten ska fatta direkt vad vi är för några. Vi vill absolut inte bli beblandade med Soldiers of Odin, säger Bertil.
Nystarten i Skaraborg fick Soldiers of Odin att reagera, enligt Bertil.
— De blev sura som fan, säger han och hävdar att Soldiers of Odin försökte skicka Hells Angels på dem.
Enligt Bertil är nu förutom verksamheten i Skaraborg avdelningar på gång i Karlskrona och Stockholm för Soldiers of Oden.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar