lördag 11 mars 2017

Man flörtade med kvinna – tvingades betala 93 000 till La Familia

I fem månader jagades mannen av mc-gänget La Familia. Han hotades med hembesök om han inte betalade.

Pengarna var straff för att han haft kontakt med en kvinna som männen påstod tillhörde gänget.
Under fem månader pressades han att ta lån för att betala gängmännen 93 000 kronor.

I slutet av maj förra året blev mannen inbjuden till en fest på en ort i Skåne. Han gick dit för att träffa en kvinna som han fått lärt känna via en kontaktsajt. När han kom dit fick han veta att det skulle komma dit några andra gäster, några "västkillar".

Lite senare dök ett antal män upp. Alla bar mc-gänget La Familias västar.
I förhör berättar mannen att han tyckte att det var aningen obehagligt. Kvinnan som han skulle träffa verkade dessutom känna en av gängmedlemmarna, har han berättat för polisen. Hon försvann efter ett tag och själv valde han att ta bilen och köra därifrån. På väg hem upptäckte han kvinnan gåendes längs en väg och gav henne skjuts till sin egen bostad.
Hon fick sova över men inget hände mellan dem, enligt vad både hon och han berättat i förhör.
Men samma kväll fick han det första av många samtal som han uppger skrämde honom.
–  De ringde konstant, säger han i förhör.

 

Kom till bostaden

Han hävdar också att samma män kom till hans hus och stod utanför. Den kvällen fick han första kravet att betala någon form av skadestånd, 50 000 kronor. Han skulle betala för att han umgåtts kvinnan eftersom hon "ska ha haft något ihop" med den man som ringde honom.
Redan samma natt förde han över 10 000 konor.

På kort tid förde han över 50 000 kronor som han lånat. Men i oktober samma år fick han nya krav. Den här gången hette det att han pratat, eller som det ska ha sagts till honom "skvallrat" om första kravet och därför skulle han föra över mer pengar.

Samtalen som han fick var inte rakt ut hotfulla, enligt tingsrättens dom. Men tillräckliga för att han skulle känna oro. Ystads tingsrätt skriver att enbart det faktum att männen burit väst räcker för att "signalerar att personerna som bar dessa inte var att leka med och har sin egen rättvisa". Hans släkt kontaktades också.

Under loppet av några dagar skickade han på nytt pengar. I mitten av oktober hade han försett de två männen med sammanlagt 93 000 kronor.

Krävde 50 000 i ränta

Först när han fick veta att en av männen ansåg att han skulle betala en ränta på 50 000 kronor eftersom det tagit för lång tid att få fram pengar gav han upp och kontaktade polisen.
Varken 24-åringen eller 39-åringen har erkänt att utpressning.

 – Jag har aldrig varit i närheten av en jävla människa, varför skulle jag pressa någon på pengar, säger 24-åringen i ett förhör.

I förhör påstår 24-åringen att pengarna utgjorde ersättning för ett dåligt utfört renoveringsarbete i La Familias lokaler.

Han liksom 39-åringen har medgett att de är medlemmar i La Familia.
– En hobby, säger 24-åringen i förhör.

Men tingsrätten har helt underkänt deras förklaringar och slår i en kort skriven dom fast att det handlar om grov utpressning. Tingsrätten påpekar också att sedan 1 juli 2016 kan det räcka att bära mc-väst för att förstärka ett hot för att det ska anses vara grov utpressning.

Snart ska utpressningsärendet prövas av hovrätten i Malmö. 24-åringen och 39-åringen vill bli friade.
Mannen som pressades på pengar har numera skyddad adress.
http://www.expressen.se/kvallsposten/man-flortade-med-kvinna--tvingades-betala-93-000/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar