tisdag 21 oktober 2014

Motorcykelgänget Nattvargarna som president Putin flera gånger synts åka motorcykel med.

 När man talar om rysk operationskonst, det vill säga hur Ryssland bedriver militära operationer, kan man säga att den alltid i hög grad förlitat sig på desinformation och vilseledning.

Ett intressant exempel är det ryska motorcykelgänget Nattvargarna som president Putin flera gånger synts åka motorcykel med. Nattvargarnas ledare, kallad ”Kirurgen”, har uppträtt med Putin flera gånger. Varje sensommar anordnar Nattvargarna en mc-show där den första halvan utgör ett historiskt tema i form återgivningen av ett ryskt slag, till exempel Stalingrad, och den andra halvan en ren uppvisning av motorcyklar och stunts.

I år genomfördes showen i örlogshamnen i Sevastopol på det annekterade Krim och direktsändes och refererades i nationell statlig tv. Temat för i år var befrielsekriget i Ukraina, där showen inleds att ett antal motorcyklar kör ut genom bogporten på ett ryskt landstidningsfartyg. Därefter börjar man med ett mycket påkostat skådespel som närmast för tankarna till en OS-invigning i ambition att återge en version av Majdankravallerna och sedan eldstrider mellan ukrainska nazistiska regeringsstyrkor och tappra frihetskämpar – med riktiga ryska stridsfordon och automatkarbiner.

Allt refererat av ”Kirurgen” från masten på ett ryskt örlogsfartyg och ackompanjerat av diverse musik. I fonden ser man två händer från vilka det går trådar. På ett finger ser man det amerikanska riksvapnet och då och då hörs inspelningar från politiska tal, bland annat av Hitler. Symboliken går inte att ta fel på. Ukrainarna är nazister som styrs från USA och Europa. Den statliga samordningen i informationskrigföringen går inte att missa när militära resurser används i ett politiskt skådespel som direktsänds i rikstäckande tv.
http://www.expressen.se/nyheter/foljer-klassiskt-recept-for-desinformation/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar