fredag 31 oktober 2014

Bandidos växer sett till antalet nya klubbar.


Bandidos växer sett till antalet nya klubbar.
Men samtidigt berättar polisen nu om hur den kriminella mc-klubben förlorat mycket av den maktposition de hade för några år sedan.
– De har tappat kraftigt i anseende bland andra grupperingar. De har inte längre samma status och deras varumärke är i dag inte lika starkt som det har varit, säger polisen och gängforskaren Amir Rostami.

De territoriella gängen som legat bakom Göteborgs gängkrig de senaste åren har haft polisens fulla fokus på sig. Medan de har skjutit på varandra på öppen gata har det utåt sett varit relativt tyst om gängen inom enprocentssfären. Men i det tysta har det ändå hänt en del inom Bandidos.

– Jag helt övertygad om att deras verksamheter fortsätter men det synliga utmanandet i samhället har tagit sig mindre tydliga uttryck, säger Bent-Olof Berggren, chef för kunskapscentrum mot organiserad brottslighet i Göteborg.

Inom just västsvenska Bandidos har det hänt mycket, särskilt sedan början av sommaren. I juni släpptes den tidigare presidenten Mehdi Seyyed ut från Kumlaanstalten. Den nyblivna 40-åringen var endast medlem när han muckade men fick snart en ny maktposition inom gänget. Nu kan Mehdi Seyyed titulera sig sargento de armas på Europanivå, det vill säga Bandidos nationella och internationella säkerhetsansvarige.

– Har man blivit utsedd till det på europanivå då är det högt, sa Lars Öjelind, gängexpert och biträdande chef på underrättelsesektionen på Rikskriminalpolisen, när GT skrev om detta.
Samtidigt har det startats upp nya Bandidosavdelningar.

– Vi har sett att de har expanderat i Sverige, det finns fler avdelningar, säger Lars Öjelind och fortsätter.

– Andra mc-klubbar har blivit Bandidosklubbar.
Det är så det gått till i Trestad, det vill säga Trollhättan, Vänersborg och Uddevalla. Här bytte Chicanos nyligen namn till Bandidos Prospect chapter Trestad.
Men trots detta säger polisen och gängforskaren Amir Rostami att Bandidos förlorat mycket av sitt varumärke och får kämpar för att bibehålla den maktposition som de byggde upp under 90-talet.
– Hells Angels och Bandidos har inte samma status som de hade ens för några år sedan. De har tappat kraftigt i anseende bland andra grupperingar. De har inte längre samma status och deras varumärke är i dag inte lika starkt som det har varit. De identifieras i många fall som de egentligen är i grunden - vanliga mc-klubbar, säger Amir Rostami och fortsätter.

– Förr såg många av gatugängen upp till mc-klubbarna och försökte etablera samarbeten. Men i dag ser vi att de lokala gatugängen i större utsträckning vill verka själva.

Amir Rostami berättar att bakgrunden till Bandidos förlorade status beror mycket på oreda i den egna organisationen och att man därmed tappat många medlemmar.

– Bandidos har haft ganska instabil organisation under ganska lång tid, säger han och fortsätter.
– Bandidos Sverige har under lång period haft identitetsproblem - är man en mc-klubb eller är man ett renodlat gäng. Det vill säga finns det någon mc-ideologi eller är man bara en grupp där man samlar sig och använder varumärket för att begå brott?

I försök att inte förlora anseende helt har de tvingats anpassa sig genom att ta bort krav eller snarare att inte tolka reglerna strikt, exempelvis att ha alla måste ha en egen motorcykel.

– Många klubbar har kommit fram till att det inte längre är så många som söker sig till klubbarna bara för att är intresserade av att åka hoj. Man har skapat underavdelningar för att attrahera personer som egentligen inte är renodlade bikers utan dras till de kriminella elementen i de här grupperingarna. För organisatorisk överlevnad så försöker de skapa andra varianter, andra organisationer och konstellationer, säger Amir Rostami.
GT har sökt Bandidos via Mehdi Seyyeds advokat – utan framgång.
http://www.expressen.se/gt/polisen-bandidos-har-tappat-i-anseende/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar