måndag 13 oktober 2014

Före detta polis drog in pengar i knarkhärva

De sju åtalade i den jättelika knarkhärvan misstänks ha hanterat enorma mängder knark under knappt ett år.
Av de sju åtalade är det bara en som har valt att prata med polisen. De andra tiger om sin inblandning.

"Operation Nordlys" var kodnamnet på den utredning om haschhandeln på Christiania som polisen i Köpenhamn drog igång 2012.

Under en gryningsräd i början av mars i år slog polisen till mot fristaden och grep över 80 personer.
I onsdags startade rättegången i sal 60 vid tingsrätten i Köpenhamn mot sju personer som misstänks för inblandning i härvan, skriver Ekstrabladet.

Polisutredningen har drivits utan någon som helst medverkan av de sju åtalade. Sex av dem har tigit stilla under samtliga förhör och de nekar till anklagelserna om inblandning.

En sjunde man, som polisen hittade 250 kilo hasch hos, erkänner till viss del. På åklagarens fråga om vad han skulle ha det beslagtagna knarket till svarade han koncist:
- Att röka.

Enligt det utredningsmaterial som i och med rättsprocessen blivit offentligt försörjde ligan Christiania med hasch via ett logistiskt nätverk med förgreningar ut i landet.

Via spaningen på HA-presidenten Michael Brokside kom polisen ytterligare två män på spåren. Vid hemliga genomsökningar i de bägge männens lägenheter på Amager hittade polisen sportväskor som senare visade sig användas för att transportera såväl hasch som pengar till och från Christiania.

Utredningen ledde vidare till ytterligare två adresser, en i Köpenhamn och en i Hvalsø nära Roskilde. Därifrån leddes polisen vidare till två nya adresser i närheten av Maribo på Lolland.

En HA-man åtalad

I korthet misstänks ligan, enligt åtalet, ha fraktat knarket i mindre portioner från de aktuella lägenheterna till knarkbodarna på Christiania.

Inledningsvis var totalt fyra män med anknytning till Hells Angels misstänkta. I augusti lades åtalet mot två av dem ned och nu återstår bara en HA-man i åtalet.

Också en före detta polis är misstänkt för inblandning i härvan, hans fru är en av de åtalade, skriver Ekstrabladet. Polismannen, som är bosatt i Skåne, misstänkt för det som i Danmark kallas "narkohæleri", vilket betyder att han misstänks ha tagit del av pengarna från knarkhandeln.
http://www.expressen.se/kvallsposten/fore-detta-polis-drog-in-pengar-i-knarkharva/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar