fredag 31 oktober 2014

Allt fler fastnar i kriminella gäng

Trots stora insatser från polisens sida under året har alltfler unga människor dragits in i olika kriminella gäng i Göteborg, enligt länskriminalens chef Sven Alhbin.

På onsdagen vittnade han i den stora rättegång som gäller en rad grova våldsbrott där unga män som tidigare ingick i samma nätverk i Bergsjön nu blivit bittra fiender och bekämpar varandra. Sven Alhbin uppskattade att det i dagsläget sammanlagt rör sig om uppemot 60 unga män som ingår i upp till sex olika kriminella konstellationer.

Sven Alhbin tecknade en mörk bild i rätten om att gränserna mellan olika gäng flyter, till skillnad från Hells Angels eller Bandidos som med strikt hierarki och starka ledare tidigare styrde narkotikahandel och utpressning, är dagens konstellationer geografiska och vagare. Och även om lojaliteterna växlar internt är muren ut mot rättssamhället kompakt, förundersökningen igenom har de 13 misstänkta tigit sig igenom förhören.

Det är relativt sett lugnt i Göteborg just nu, rättegången påverkar situationen, säger Sven Alhbin, många sitter frihetsberövade. En del har valt, att åtminstone för en tid lämna stan, och andra har skjutits ihjäl.
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=104&artikel=6004320

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar