fredag 31 oktober 2014

Örebropolisens insats mot kriminella fortsätter

Cirka 60 personer knutna till Bandidos-sfären, "Red & Gold Nation" från Västsverige körde på torsdagen mot Örebro.
Enligt uppgifter till GT är maktdemonstrationen en markering mot det rivaliserande kriminella gänget Black Cobra.

På kvällen rapporterades oroligheter på flera platser i Örebro.
– Vi har genomfört visitationer mot kriminella personer i vår stad. Vi har omhändertagit en del personer och avvisat folk men ingen är gripen i nuläget, säger Jens Heide, vakthavande befäl vid polisen i Örebro.

På torsdagseftermiddagen stoppade polisen ett flertal bilar längs E18, väster om Örebro. Tungt beväpnade poliser deltog i insatsen och spikmatta användes när man slog till.
På platsen kontrollerades drygt 20 personer och en anmälan gällande förberedelse till grov misshandel upprättades efter att ett tillhygge hittats i en av bilarna.
– Vi kontrollerar ett antal bilar som kommit från Värmlandshållet. I bilarna befinner sig folk som ägnar sig åt kriminell verksamhet, och som troligtvis har kommit för att slåss med andra kriminella individer, säger Mats Nylén, kommunikationschef vid Örebropolisen.

Knutna till Bandidos

Enligt uppgifter till GT handlar det om en maktvisning från Bandidos-sfären, som går under samlingsnamnet "Red & Gold Nation". Totalt ska ett 60-tal personer knutna till Bandidos undergrupperingar som X-team och Romano från hela Västsverige samlats för att åka till Örebro.
Cirka 15 bilar och en buss med personer – många från Göteborg – ska vara inblandade.
Polisen i Örebro nöjer sig med att konstatera att de som kontrollerats är kända för tidigare kriminell verksamhet.
– Vi försöker alltid hålla koll på personer som vi vet ägnar sig åt brott, säger Mats Nylén som inte vill berätta varför man stannat personerna eller hur man fått information om att de var på väg.

Syfte att markera

Ingen av de kontrollerade personerna frihetsberövades vid tillslaget längs E18 utan de fortsatte i stället till sin destination. Polisen i Värmland vill inte uttala sig om de deltog i aktionen eller om de haft koll på personer som varit på väg till Örebro.
– Det kommenterar jag inte överhuvudtaget, säger Christer Lööf, tillförordnad operativ chef på polisen i Värmland.
Polisen i Västra Götaland hade heller ingen som kunde kommentera om och hur man hjälpt till med att lokalisera gänget.
Syftet med torsdagens maktuppvisning ska enligt uppgift till GT ha varit att markera mot det kriminella gänget Black Cobra som tidigare varit inblandat i en konflikt med personer knutna till Red & Gold Nation i Örebro.

Tidigare konflikt

För ett knappt år sedan rasade en konflikt mellan Romano och Black Cobra i Örebro. Bland annat blev en ledargestalt från Black Cobra skottskadad inne på en sportbar i december.
På torsdagskvällen rapporterades om tumult och oroligheter inne i centrala Örebro.
– Vi har genomfört visitationer mot kriminella personer i vår stad. Vi har omhändertagit en del personer och avvisat folk men ingen är gripen i nuläget, säger Jens Heide, vakthavande befäl vid polisen i Örebro.
http://www.expressen.se/gt/stort-polistillslag-mot-gangkaravan/ Två personer sitter anhållna efter nattens oroligheter i Örebro.
Ett massivt polisuppbåd övervakar ett stort antal personer ur Bandidos-sfären, som tros ha sökt en uppgörelse med rivaliserande gänget Black Cobra.
– Vi vet inte vad de vill. Om det är en styrkedemonstration eller om de letar efter någon, det återstår att se, säger Anders Wallin på Örebropolisen.

Expressen.se rapporterade under torsdagen om att ett 60-tal personer från Bandidos-sfären rest till Örebro, troligtvis för att manifestera sin makt mot rivaliserande kriminella gänget Black Cobra som man har varit i konflikt med tidigare.
Under kvällen var det oroligt på flera håll och ett stort polisuppbåd har övervakat den tillresta gruppen. Vid 23-tiden var det fortfarande mycket aktivitet men polisen anser sig ha läget under kontroll.
– Vi har inget pågående bråk utan de är ganska utspridda över staden vi har hyfsad koll på var de befinner sig. De är mobila, vi är mobila, säger Anders Wallin, vakthavande befäl vid Örebropolisen.
– Vi vet inte vad de vill. Om det är en styrkedemonstration eller om de letar efter någon, det återstår att se, säger Anders Wallin.

Man gripen

En 25-årig man, hemmahörande i Örebro, från Bandidos-sfären anhölls senare misstänkt för förberedelse till grov misshandel.

Flera ur samma grupp blev under kvällen visiterade, avvisade och omhändertagna. Under natten anhölls även en man ur en av grupperingarna misstänkt för olaga hot.

Den anhållne mannen, som misstänks för förberedelse till grov misshandel, är sedan tidigare misstänkt i ett annat pågående brottmål. Han är även dömd för brott flera gånger tidigare.

Mannen har genomgått ett inledande förhör efter gripandet, men hur han ställer sig till misstankarna är oklart. Han är sedan tidigare förordnad advokat i ett annat pågående brottmål. Advokaten vill inte svara på några frågor när Expressen ringer:

– Jag är på semester. Jag har inga kommentarer vilka jag är förordnade för – det håller jag mig för mig själv, säger han.
Har du blivit kontaktad av polisen det senaste dygnet?
– Jag svarar inte på det. Jag är på semester.

"Känns väldigt obehagligt"

En stor del av gårdagens insats riktades mot stadsdelen Oxhagen. En boende som Expressen.se varit i kontakt med berättar att polisen hade enorma resurser på plats vid 22-tiden.

– Polisen har en helikopter som har cirklat i luften i en halvtimme och det är säkert 15 polisbilar här. Jag pratade med en polis som sa att det var på grund av det gängrelaterade bråket.

Vittnet berättar om att det är mycket folk i rörelse och att många är nyfikna på vad det är som händer. När Expressen.se pratar med vittnet så är vittnet på väg bort från platsen.

– Nu vet jag inte om man vill åka tillbaka hem, om man vågar vara där i natt. Det känns väldigt obehagligt.

Expressen.se rapporterade tidigare under torsdagen att Örebropolisen genomfört en stor razzia mot gruppen på E18 väster om Örebro. Sammanlagt rör det sig om ett 60-tal personer ur Bandidos-sfären som rest till staden.

Har pågått gängkrig

Under torsdagen tog sig gruppen in till centrala Örebro där man punktmarkerades av ett stort polisuppbåd innan man splittrade sig till mindre grupperingar, rapporterar NA.se.
För ett knappt år sedan pågick ett gängkrig i staden mellan Black Cobra och Romano, en undergrupp till Bandidos.
– Det har varit lugnt under sommaren med individerna i de här olika konstellationerna. Senaste veckorna har det blossat upp konflikter på individnivå, sedan har det ena genererat det andra och det har eskalerat, säger Anders Wallin.

Lokal blev sönderslagen

Under fredagsmorgonen larmades polis till norra Värmland efter att en lokal som ägs av en mc-klubb blivit sönderslagen.

Enligt Stefan Sundberg, vakthavande befäl vid Värmlandspolisen, är det inte någon av de klubbar som var involverade i händelserna i Örebro som äger lokalen.
– Men de får väl titta på den här händelsen och se om det är något som kan sammankopplas eller om det inte hör ihop, säger han.

När polisen kom till platsen var gärningsmännen inte kvar, men en Volvo och en minibuss har setts lämna platsen. Händelsen rubriceras som skadegörelse och kommer att utredas av polisen i Värmland.
http://www.expressen.se/nyheter/massiv-polisinsats-mot-gang-i-orebro/

Örebropolisens insats mot kriminella gäng fortsätter i dag. Flera av personerna som kontrollerades i går ska ha lämnat Örebro under natten, enligt polisens kommunikationschef Mats Nylén.
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=159&artikel=6006008 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar