fredag 30 november 2012

– De vet ikke om farene de utsetter seg for

De kriminelle MC-klubbene i Hamar-området kan ha rekruttert mellom 10-20 medlemmer de siste årene. Dette bekymrer politiet i Hedmark, som nå forsøker å advare dem som er på vei inn i det kriminelle miljøet.

Politiinspektør Kjell Kristian Ukkelberg sier de stadig ser unge menn som er kledd i gensere, jakker og annet utstyr merket med logoen til kriminelle MC-klubber som de såkalte èn-prosent-klubbene og Hells Angels. Dette bekymrer politiinspektøren.
– I og med at de har fått dette utstyret, og får lov til å gå med det, så har de hatt kontakt med klubbene, og det bekymrer oss i politiet.

– Mange rekrutter er naive

Ukkelberg mener mange av de unge rekruttene til kriminelle MC-miljøer er naive, og ikke er klar over risikoen de utsetter seg for ved å la seg rekruttere. Har de først havnet i miljøet vil de gjerne bli værende der for alltid.
– Og der blir de gjerne pressa inn i straffbare handlinger, enten narkotikakriminalitet eller annen alvorlig kriminalitet. Da får de store problemer med å komme ut igjen og konsekvensene kan bli svært alvorlige, forklarer Ukkelberg.
Og de unge rekruttene blir som oftest brukt til å bedrive med narkotikakriminalitet. Ofte ønsker de etablerte medlemmene i MC-klubbene å ligge lavt selv, og da bruker de i stedet unge rekrutter som håndlangere.
De unge rekruttene har ofte et kriminelt rulleblad før de kom i kontakt med MC-miljøene.
– Mange av de som er interessert i å la seg rekruttere har en kriminell bakgrunn og finner likesinnede her, forklarer Ukkelberg.
Hells Angels vest (Foto: Martin H. W. Zondag/NRK)
Å ikle seg en Hells Angels-vest er et sikkert tegn på at man har stor kontakt med klubben, sier politiet

Advarer mot farene

Politiet i Hedmark og i en rekke andre politidistrikter jobber aktivt for å hindre at nye kriminelle MC-klubber skal etablere seg. Ukkelberg sier de har brukt alle tilgjengelige ressurser for å hindre at det kriminelle MC-miljøet i Hedmark utvides.
– Vi hadde for et par år siden en ny klubb som forsøkte å etablere seg som vi klarte å hindre, og det er vi veldig fornøyd med. Jeg synes samfunnet har et ansvar om å hindre etablering av nye klubber, sier Ukkelberg.
For å hindre rekruttering av nye medlemmer i de miljøene som allerede er etablerte i regionen, tar politiet kontakt med de unge mennene de allerede mistenker skal ha hatt kontakt med klubbene, og advarer dem mot farene ved å la seg rekruttere inn i kriminelle miljøer.
– Det beste vi kan gjøre er å forebygge og fortelle dem hvilken risiko de egentlig utsetter seg for ved å gå inn i disse miljøene, sier Ukkelberg.
 http://www.nrk.no/nyheter/distrikt/hedmark_og_oppland/1.8811417

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar