söndag 18 november 2012

Dags för EU att välja en smart drogpolitik

EU skall ta fram en ny ”strategi mot narkotika”. Ansvarig är den svenska EU-kommissionären Cecilia Malmström. Det kan bli intressant.
Den repressiva narkotikalagstiftning som bland annat Sverige driver har nått vägs ände. Den är lika misslyckad som alkoholförbudet var under förbudstiden i USA – och den får liknande, förfärliga konsekvenser.

Förbudslinjen skapar bara en drivkraft för narkotikakarteller och kriminella organisationer att ta fram nya, farligare preparat, som kanske ännu inte har hunnit bli olagliga eller som är mer lättsmugglade. Den håller uppe priserna och göder på så sätt de kriminella nätverken. De höga priserna leder också till brottslighet bland missbrukare som måste finansiera sitt missbruk. Och förbudet mot innehav för personligt bruk leder till att polisen jagar människor som istället skulle behöva vård. Död, lidande och misär följer i förbudslinjens spår.

Alternativet – en mänsklig drogpolitik – är mer framgångsrik. Färre dör, lidandet minskar och fler missbrukare kan söka och få vård. Detta visar erfarenheter från till exempel Holland och Portugal. I länder där droganvändning för personligt bruk de facto är avkriminaliserad kan myndigheterna ägna sig åt viktigare saker än att trakassera missbrukare (och oproblematiska brukare).

Nu står EU inför ett vägval. Skall man välja den svenska och amerikanska vägen med ett ”war on drugs”? Eller skall man välja en mänskligare, konstruktiv och mer liberal politik?

Detta kan bli en het strid. Det finns många som har anledning att slåss för en hård förbudslinje.

Till exempel politiker som har investerat årtionden av politiskt arbete och prestige på en politik som de aldrig kommer att erkänna är misslyckad.

Sedan har vi hela anti-drog-industrin inom till exempel polisen och tullen. Den vill helt enkelt slå vakt om de egna jobben. Och så en massa människor som kampanjar mot drogerna av missriktad välvilja (eller möjligen av intresse av att hålla en moralisk kommandohöjd). Lägg till detta alla som har ekonomiska intressen av en fortsatt förbudslinje i form av drogtester, övervakning och teknisk utrustning.

Det är högst troligt att även världens drogkarteller vill se en fortsatt förbudslinje. För det är den som håller uppe priserna och som gör deras verksamhet så snuskigt lönsam.
http://nyheter24.se/blogg/hax/2012/11/17/dags-for-eu-att-valja-en-smart-dropolitik/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar