måndag 31 december 2012

Ung Outlaws-duo döms till sluten vård

En 16-årig elev på Bergagymnasiet tvingades att knarka och rånades på sin dator, en annan 16-åring tvingades att kyssa utpressarens skor och en 30-årig Eslövsbo blev både skallad och slagen blodig.
Nu döms två 17-åringar till ungdomsvård och en tredje 17-åring till ungdomstjänst för dessa och flera andra brott.

Samtliga tre dömda (A, B och C) kommer från Eslöv och var med när 16-åringen den 22 augusti tvingades att röka en cigarett, som påstås ha innehållit narkotika i form av Spice.
A uppgav då att han var medlem i mc-gänget Outlaws, visade en Outlaws-tröja och hotade med en nödhammare. Enligt socialtjänstens utredning har även B varit med i det kriminella mc-gänget.
Alla tre åtalade döms för att ha rånat 16-åringen på skoldatorn, men bara A och B döms för olaga tvång.
A och B ska tillsammans betala 10 000 kronor i skadestånd till offret, medan C endast är delansvarig för 7 000 kronor.
16-åringen berättade under rättegången att händelsen förstörde hans skolgång, eftersom han mådde så dåligt att han behövde omfattande vårdinsatser.
Två av 17-åringarna, B och C, utsatte en annan 16-åring för upprepade utpressningsförsök samt tvingade honom att kyssa B:s sko.
De två ynglingarna knuffade in 16-åringen i en skoldörr samt dödshotade honom och hotade att stjäla hans mopeder om de inte fick pengar.
B var mest aktiv och döms att betala 15 000 kronor i skadestånd till utpressningsoffret, medan C ska betala 5 000 kronor.
Både B och C döms även för olaga intrång, eftersom de vistats på Bergagymnasiet trots att de var avstängda från skolan.
A är annars den av 17-åringarna som döms för flest brott. På hans samvete finns bland annat en fyra mil lång bilfärd med flera trafikfarliga omkörningar, vilket leder till att han nu döms för grovt rattfylleri, grov vårdslöshet i trafik och grov olovlig körning.
Ynglingen körde vid detta tillfälle en bil som, enligt polisen, tillhörde en frontfigur inom Outlaws.

Dessutom har A gjort sig skyldig till misshandel av en 30-årig man i Eslöv. Mannen befann sig i sin trädgård när någon krossade rutan i dörren till en trappuppgång. Eslövsbons hustru fick syn på tre ungdomar och 30-åringen gick ut för att lugna dem.
Följden blev att paret blev kallade "svartskallar" och "blattar". Sedan gick A till angrepp och slog mannen i ansiktet samt skallade honom i bröstkorgen.
30-åringen blödde kraftigt och nästa morgon kräktes han, antagligen på grund av en hjärnskakning.

Under rättegången uppgav A att han inte kom ihåg särskilt mycket, eftersom han hade druckit 15-16 flaskor cider. Han döms att betala 11 000 kronor i skadestånd till 30-åringen.
Både A och B är omhändertagna enligt lagen om vård av unga och döms till sluten ungdomsvård på särskilt ungdomshem.
C, som varit den minst aktive, döms istället till ungdomstjänst i 120 timmar. Lunds tingsrätt slår fast att en vuxen hade dömts till ett års fängelse för motsvarande brott.
http://www.skanskan.se/article/20121228/ESLOV/712289929/1005/-/ung-outlaws-duo-doms-till-sluten-vard

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar